Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Mart '17

 
Kategori
İş Yaşamı - Kariyer
 

Kariyer özgeçmişi nedir ve nasıl yazılmalı ?

Kariyer özgeçmişi nedir ve nasıl yazılmalı ?
 

kariyer özgeçmişi


Günümüş iş bulmak Türkiye stadartlarında bir hayli zor diyebiliriz. İş bulmak bu kadar zor iken bize gelen fırsatları da en iyi şekilde değerlendirmemiz şart gibi duruyor. Kariyer özgeçmişiniz konusunda bilgi sahibi olmak ve nasıl en iyi şekilde hazırlandığını bilmek bu gelen fırsatları değerlendirmek adına sizler için faydalı olabilir. İş başvurularında en önemli hususlardan birisi kendinizi en iyi şekilde tanıtmaktır. CV ile ilk öncelikle başvuruyu alan iş yerleri için de kendinizi tanıtma fırsatınız kariyer özgeçmişiniz sayesinde olacak. Eğer bu adımı başarılı ile geçerseniz iş görüşmesine çağrılacaksınızdır. Bundan dolayı bu konu önemini daha da arttırıyor. Öncelikle CV yani kariyer özgeçmişi nedir buna bir göz atalım.
 
Kariyer Özgeçmişi (CV) Nedir ?
 
Özgeçmiş (Latince: Curriculum Vitæ (CV)) beceriler, deneyimler, eğitim durumu, iş tecrübesi vb. ile ilgili konularda hazırlanan kişiye ait özet. Özgeçmişte içerik net, açık ve kısa olmalıdır. İş görüşmesine girmek için adaylar tarafından yazılır ve bir ön mektupla işverene sunulur. Özgeçmiş, işe uygunluğu, özellikleri ve başarıyı özetle anlatan bir araçtır. İki tür özgeçmiş yazılabilir:
 
Zaman sıralı özgeçmiş
İşlevsel özgeçmiş
Zaman sıralı özgeçmişte iş ve eğitim en sondan başlayarak ters tarih sırasına göre yazılır.
 
Ayrıca Bakınız : Wikipedia
 
CV Nasıl Hazırlanır ?
 
İş başvurusu yapacak kişilerin en çok aklında bulunan sorulardan bir tanesi de cv nasıl hazırlanır sorusu oluyor. Genel CV hakkında bilgiye sahip olunsa bile nelere değinmemiz gerektiğini ve hangi ususların önemli olduğunu gözardı edebiliyoruz. Bir eksik bilginin olmaması belki de bizim işi tamamı ile kaybetmemize neden olabilir. Bundan dolayı kendimizi en iyi şekilde anlatmalı ve özgeçmişimizi kağıda yansıtlamalıyız. İşte düşünmeniz gereken ve dikkat etmeniz gereken hususlar:
 
Özgeçmişin genel olarak hangi bilgileri kapsaması gerektiğini çok iyi bilmeniz gerekir. Bunlar başvuracağınız işin türüne göre değişkenlik de gösterebilir.
 
Az önce de belirttiğimiz gibi başvuracağınız işin ne tarz bir iş olduğunu düşün ve buna göre bilgiler vermeye çalışın.
 
Genel araştımalar yapmak için iş yerinin websitesi var ise burayı ziyaret edip bilgi toplamayı kesinlikle unutmayın.
 
Bugüne kadar çalıştığınız işlerin bir listesini çıkartın ve bunlardan başvuracağınız iş için faydalı olacak olanları ön plana çıkarmaya çalışın.
 
Hobileriniz ve ilgi alanlarınız sandığınız da önemli olabilir. Bu sizin ne kadar aktif ve ne kadar sosyal olduğunuzun bir göstergesidir.
 
Ahmet TÜRKKAN
 
Toplam blog
: 26
: 8055
Kayıt tarihi
: 16.02.16
 
 

Ben Ahmet Türkkan özel bir şirkette ihracat müdürü olarak çalışıyorum. Aslında İngilizce Öğretmen..