Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Şubat '18

 
Kategori
Deneme
 

Kendi Var Adı Yok

Kendi Var  Adı Yok
 

Yıllar geçti Duygu Asena Kadının Adı Yok dediğinden beri, cismi var, ismi yok pek çok kadının, 

Duygu Asena “Kadının adı yok!” adlı kitabını yazdığında olduğum yaşımda çocuklarım var şimdi, Fakat hala adsız kadınlar hatta erkekler yaşıyor aramızda, tek sermayesi gücü ve becerisi olan, en beceriklisi, en güçlüsü, en görgülüsü aranır  bu insanoğullarının, ortakdır adları, hepsi VASIFSIZDIR. Dünyanın yükünü taşıyan O’nlar, kimselerin elini atamayacağı taşların altına baş koyanlar O'nlar, çekilmez  cefalar  çekenler  O’nlar,  çalışır, çabalar, ağlarlar, gülerler  az da olsa   lakin adları yok!  O’nlar;  temizlikçi, güvenlikçi, gündelikçi, çaycı, çamaşırcı, yufkacı, dikişçi (şimdi kalmadıysa da eskiden vardı.), ütücü,  yardımcı daha uzayıp gider bu liste bunca iş, bunca emek verirler de, bakmadan geçilir yanlarından çoğunlukla, selam dahi verilmez,  adları bilinmez, sokakta görse tanınmaz yüzleri işini yaptıkları insanlar tarafından, halbuki, aynı kişi sadece kılık ve meslek değiştirip  başka  bir konumda görülse  kadın  da olsa erkek de  olsa hemen tanınır, acilen kendilerini de anımsamaları beklenir.  En son örnek; Gazeteci Yazar Tuluğhan Tekelioğlu’nun YAPABİLİRSİN  belgesel tanıtım röportajını okudum.

Hafta sonu Hürriyet Kitap ekinde, dokuz kadın ve zorlu mücadelelerinden söz ediliyordu.  Her birini içtenlikle tebrik ediyorum. Biri var ki; kitap yazıyor. Yazdığı karakterle empati kurabilmek ve gerçeği yansıtabilmek için tam ON GÜN  boyunca annesinin oturduğu apartman merdivenlerini siliyor. Yıllardır komşu olduğu insanlardan bir tanesinin  dahi kendisini  tanımadığını anlatıyordu.

Yine de sevinmesi lazım dedim kendi kendime, demek iyi temizliyormuş, aksi olsa kim bilir ne kadar azar işitirdi. İşini iyi yapanı alkışlayabilmek çok  zor,  eksik yapanlara ceza kesmek çok kolay bizde,

Ne acı bir insan için değil mi?  Yok sayılmak,  kadın olsa ne fark eder, erkek olsa ne fark eder. Öyleyse biz kadın mücadelesini falan  bırakıp, hayatın hastalıklı  yanlarını önce teşhis edip sonra Kadın- erkek  birlikte insanlık ayıplarımızı onarmaya çalışalım.  

 

 
Toplam blog
: 209
: 350
Kayıt tarihi
: 13.09.11
 
 

Kurşun kalemden gelen ağaç kokusunun kağıtla buluşma büyüsüyle yoluna devam eden, Lise mezunu, ha..