Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Eylül '17

 
Kategori
Sağlık
 

Kış Geliyor! Geniz Akıntısını Önlemenin Yolları

Geniz akıntısı her insanda olan fakat solunum yolları hastalıkları dışında fark edilmeyen bir durumdur. Normal zamanlarda burunda oluşturulan mukus, burun boşluğundan genize doğru ilerleyerek boğazda yutulur. Mukus salgısının geniz akıntısı yoluyla vücuttaki hareketi, burundan giren yabancı maddelerin, polenlerin ve tozların vücuda zarar vermeden temizlenmesini sağlar. Gribal enfeksiyon geçirildiğinde ya da burunda et oluştuğunda geniz akıntısında artış ve kıvamında yoğunlaşma olabilir. Geniz akıntısı artan kişilerin burnu akmaya, nefes alışları zorlaşmaya ve ağızları kokmaya başlar.
 
Geniz akıntısı neden olur?
 
Soğuk algınlığı nedeniyle artan geniz akıntıları, ilaçlar nedeniyle de oluşabilir. Ayrıca buruna yabancı cisim sokmak, burun içindeki mukusun yapısına zarar verebilir.
 
Yaşanılan ortamın çok sıcak, çok kuru ya da aşırı nemli olması mukus salgısının yapısını bozabilir.
 
Geniz akıntısının belirtileri nelerdir?
 
Sık sık hapşırma, grip, yoğun öksürük ve balgam oluşumu geniz akıntısının başlıca belirtileridir. Ateşin eşlik ettiği burun tıkanıklıkları ve burundan gelen koyu, kanlı akıntılar da geniz akıntısının varlığını işaret ederler. Ayrıca kişilerde geniz eti olması, burunlarında iltihaba bağlı geniz akıntıları oluşturabilir.
 
 
Geniz akıntısı nasıl tedavi edilir?
 
Geniz akıntısı tespit edilen kişilere sprey verilerek mukus salgısının normal yapısına kavuşması beklenir. Genelde bu süre 3 gündür. Bu süre sonunda bir değişme olmazsa ilaçlı tedaviye başlanır. İlaçların da fayda etmediği durumlarda kişinin sinüzit ya da geniz eti sorunları olup olmadığına bakılarak tedaviye bu şekilde devam edilir.
 
Toplam blog
: 15
: 1088
Kayıt tarihi
: 07.08.17
 
 

Bendeniz hayatı varolduğu yerde değilde, uzaklarda yaşayan biriyim. Beni tanımanızı istemem... Su..