Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ocak '17

 
Kategori
Tarih
 

Kısaca Napolyon'un hayatı

Kısaca Napolyon'un hayatı
 

Napolyon


Sicilyalı bir aileden gelen Napoleon Bonaparte, Fransa’da krallığın yıkıldığı Fransız İhtilalinden sonra gelen Cumhuriyet döneminde şöhretini savaş meydanlarında kazanmıştır. Önceleri çok başarılı bir general, sonrasında ise bir o kadar hırslı bir devlet adamı olmuştur.

Napolyon, generallikten, birinci konsüllüğe yükselmiş ve nihayet 1804 yılında kendisini Fransa İmparatoru ilan etmiştir. İktidarı boyunca Britanya İmparatorluğu, Avusturya ve Rusya ile savaşmıştır. Avrupa’nın büyük bir kısmını ele geçirmiş, bugünkü birçok Avrupa devletini Fransa’nın eyaletleri konumuna getirmiştir.

Savaş meydanlarında kazandığı seri galibiyetler onu efsane haline getirmiştir. Fakat Moskova’yı işgale gittiği 1812 yılından itibaren şansı dönmüştür.

Üst üste aldığı yenilgilerle 1815’de (Waterloo Savaşı) İngilizlere esir düşmüş ve 1821’de, okyanusta uzak bir adada sürgün hayatı yaşarken ölmüştür.

Napolyon ele geçirdiği ülkelerdeki en önemli sanat eserlerini Paris’teki Louvre Müzesi’ni zenginleştirmek amacı ile ülkesine getirmiştir. Bu eserlerin bir kısmı daha sonra gerçek sahiplerine iade edilmiştir.

Efsanevi bir taktik dehası olan Napolyon, Eylau savaşında, kendisinden bir buçuk kat büyüklükteki düşman kuvvetlerini geri çekilmeye zorlamıştır. Fakat tüm savaş dehasına karşın, Eylau meydanında çok kayıp vermiş ve savaşın yıkıcı sonuçlarıyla dolu bir meydandan başka bir şey elde edememiştir. Rusya ile Fransa arasında Moskova’nın işgaline kadar uzanan bu savaşlar serisi Tolstoy’un muhteşem “Savaş ve barış” romanına da konu olmuştur.

 

 
Toplam blog
: 20
: 1034
Kayıt tarihi
: 31.10.16
 
 

Profesyonel tur rehberiyim. Seyahat etmek mesleğimin bir parçası olsa da, aynı zamanda benim için..