Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Temmuz '12

     
    Kategori
    Bilişim
     

    Kişisel bilgilerimiz ne kadar güvenli?

    Kişisel bilgilerimiz ne kadar güvenli?
     

    Günümüzde arkadaş grupları, şirket hesapları, e-posta hesapları istihbarat servislerinin ihtiyaç duyduğu ve malesef ona uygun bir strateji uyguladığı finans merkezi haline geldi...

    Siber Ortamda Kişisel Bilgilerimiz Ne Kadar Güvenli?

    Günümüzde arkadaş grupları,şirket hesapları, e-posta hesapları istihbarat servislerinin ihtiyaç duyduğu ve malesef ona uygun bir strateji uyguladığı finans merkezi haline geldi.

    Şimdi ise siber ortamda yaygın olan güvenlik konferansları dahil birçok alanda bilgilendirmeler her ne kadar yapılıyor olsa da her geçen gün yeni taktikler ortaya çıkabilmekte.

    Bunların en önemlisi Sosyal Mühendislik (SM) dediğimiz karşısında ki user i ikna kabiliyeti vasıtasıyla kandırabilmektir.

    Tabi bunu yaparken günümüzde kullanılan ve en çok bilinen taktiklerden çok, uzmanca bir strateji uygulayanlar önemli bilgileri de malesef elde edebilmekte.

    Bizlerin msn, twitter, facebook gibi sosyal gruplar da kişisel bilgilerimizi her ne kadar kendi aramızda paylaştığımızı zannetsek de bu paylaştığımız şifreler, fotoğraflar, gizli metin, ses kayıtları vs.gibi bilgiler dataların bir köşesinde arşivlenmekte.

    Peki bu bilgiler kaydediliyor da kimlerin işine yarayacak?

    Bunun cevabı çok basittir arkadaşlar. Çoğumuzun tahmin ettiği gibi istihbarat servislerinin işine yarayacaktır.

    Bizim istihbarat servisleri ile ne ilgimiz olur?

    Arkadaşlar istihbarat servislerinin en çok kullandığı yöntemlerden birtanesi de karşısında ki insanın zaaflarından faydalanmaktır. Eğer ileri de önemli bir konuma geldiyseniz bu bilgiler onların işine yarayacaktır.

    En kötüsü sizin nelerden hoşlandığınız, neleri sevdiğiniz hakkında dahil olduğunuz veya beğendiğiniz grupları bilmektedirler. Bu sayede ise size karşı yakınlaşmak için bu yolu takip edecek ve bir bakmışsınız bir ajanla yakın bir dostluk içerisindesiniz.

    Bu kendi ülkenizin ajanı da olabilir, diğer devletlerinde ama şunu unutmayın ki sanal ortama düşen  veriler hiçbir zaman silinmez siz silindi diye bilseniz bile o mutlaka biryerlerde arşivlenmiştir.

    Örnek verecek olursak şu anda çoğumuzun amca olarak tabir ettiği google dir.

    Bunu anlamak çok basit. Diyelim ki facebook ta sildiğiniz bir yazı ya da veriyi google da arattırın. Konu google da çıkacaktır.

    Ama ben o konuyu sildim bu konu başlığının ne işi var?

    O konu başlıkları da datalarda kaydedilmekte. Siz kendi orijinal sayfasından silseniz de yazılar datalarda kayıt altına çoktan alınmıştır.

    Bunu engellemek maalesef günümüzde mümkün değil fakat bundan sonrası sizin elinizde.

     
    Toplam blog
    : 1
    : 160
    Kayıt tarihi
    : 07.07.12
     
     

    Bilişim teknolojileri  ve internet haberciliği uzmanı. ..