- Kategori
- Genel Sağlık
Kurkumin Etkisi
Hint ve Uzak Doğu mutfağının vazgeçilmezi olan baharatların birçok faydası bulunmaktadır.Bu baharatlardan biri de zerdeçal..Zerdeçala rengini veren ana etken maddesi kurkumindir.Kurkuminin faydalarına bakacak olursak;öncelikli olarak antioksidan kapasitesi en yüksek olan baharatlardan biri oluşuyla dikkat çekmektedir.Oksijen Radikali Emme Kapasitesi(ORAC) 44.7 olarak bulunmuştur.Vücudumuzda biriken serbest oksijen radikallerinin kanser gibi çeşitli hastalıklara zemin hazırladığı,iltihabı(inflamasyon) artırdığı,yaşlanma sürecini hızlandırdığı ve pek çok sağlık sorununu beraberinde getirdiği bilinmektedir.Zerdeçal,oksijen radikallerini süpürücü etkisiyle tüm bunlara direnç göstermekte,iltihabı azaltmakta(antienflamatuar) ve sağlıklı yaşlanmayı desteklemektedir.
Yağ dokusunda(adipoz) doku büyümesi için gerekli olan yeni damar oluşumu(anjiogenez)nu baskılayarak yağ mıktarını azaltır.Aynı zamanda anjiogenezi baskılaması kanser hücrelerinin vücuda yayılması(metastaz)nı önler.Kalp hastalıklarında önemli rolü olan trigliserit düzeyini düşürür ve kalp kasının büyümesi(kardiyak hipertrofi)ni engeller.Kanın pıhtılaşmasında görev alan moleküllerden fibrinin sentezini azaltarak antitrombotik etki gösterir.
Aynı zamanda kurkuminin,bağışıklığı güçlendirici etkisi de bulunmaktadır.Et ve sebze yemeklerine,çorbalara az miktarda ekleyerek tüketebilirsiniz.Tüm bu yararlı etkilerinden maximum düzeyde faydalanmak için zeytinyağı ve karabiberle zenginleştirebilirsiniz.Karabiberde bulunan piperidin maddesi curcuminin vücut tarafından daha fazla emilmesini sağlar.
Araştırmalara göre aşırı miktarda ve sık aralıklarla tüketilmediği takdirde kullanımının güvenliği olduğu görülmektedir.Çeşitli ilaçlarla besinler etkileşime girebilir.Özellikle,halk tarafından kan sulandırıcı olarak bilinen Warfarin(Coumadin),Asprin gibi ilaçları kullananlarda ilaç besin etkileşimi görülmektedir ve zerdeçal kullanımı uygun değildir.Gebe ve emziren kadınlarda,çocuklarda,safra kesesi ve böbrek hastalığı olanlarda,böbrek ve safra taşı varlığında ve bağışıklık sistemi hastalığı bulunanlarda da kullanımı sakıncalıdır.
Stj.Hem.Büşra Nur DURMAZ