Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Ocak '16

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Kuru Buz ile Meyve

Kuru Buz ile Meyve
 

meyve sunumu


Uzun zamandır yoğun iş tempom, sınavlarım ve sosyalcheff sayfası üzerinde yapmaya çalıştığımız çalışmalar sonucu yeni yazılarda pek bulunamadım maalesef, taa ki iki gün ziyaret ettiğim Raffles İstanbul Otel'iAralo Restoran'da sıradan bir meyvenin nasıl görsel şov olarak sunulduğunu görene kadar...  Bahsi geçen Aralo Restoran; iki Michelin yıldızlı şef Sergi Arola'ya ait olup, yaratıcı ve leziz tabaklar sunan benim için harika ve alternatif bir mekandır.

 

Gitmiş olduğum bir çok restorandan burayı ayıran en önemli özellik yaratıcılık; sıradan bir meyve ancak bu şekilde bu kadar sıra dışı olarak sunulabilir. İşte karşınızda ''Kuru Buz ile Meyve''!!

 

kurubuz?

 

 Malzemeler;

 

- Kuru Buz

- Evinizde hangi meyve var ise

- Sunumun ihtişamını arttıracak bir tabak

- Su

 

Hazırlanışı;

 

Kuru buz olarak tanımlanan aslında karbondioksitin donmuş halidir. Donmuş karbondioksit yeni kuru buz; su ile buluşunca havada sisli bir ortam oluşmasına sebep olur. Deneysel bir deneyim olan bu durumun sebebi, kuru buzun süblimleşirken ortamdaki ısıyı almasıyla içerisinde bulunan su moleküllerini soğutur ve sonuçta ağır hareket eden yoğun bir sis bulutu ortaya çıkar. Yapmış olduğum bazı araştırmalarda kuru buzun kendimiz tarafından da yapılabileceği söylense de, sağlık açısından önermiyorum. Hatalı yapılması durumunda çeşitli sağlık problemleri ile karşılaşabilirsiniz. Kendimiz yapmamız yerine temin edebileceğimiz yerler araştırmak daha mantıklı sanırım :) En yaygın olarak kuru buzu dondurma satan yerlerde bulabileceğinizi düşünüyorum.

 

Sunum için öncelikle delikli bir sunum kabına ihtiyacımız olacak, delikli bir kabımız sis efektinin yayılmasını ve  daha estetik durmasına sebebiyet sağlayacaktır. Resimde kullanılan sunum tabağı Arola Restotan'a özel olarak dizayn edilmiş, mermerden geniş bir kase olup, üzeri metal ızgara şeklindedir. Bu şekilde bir sunum kabı bulmanın çok kolay olmadığını tahmin ederek aşağıdaki gibi bir görseli daha kolay bulabileceğinizi düşünüyorum.

 

sunum tabagi

Asıl amaç; sis efektinin verilebilmesi olduğuna göre hayal gücünüze güvenebilirsiniz :)

 

Kullanacağımız kabın tabanına kuru buzu ilave ediyoruz k bu işlemi yaparken direk kuru buz ile temas etmiyoruz. Kesinlikle teninizin kuru buz ile temas etmesini önlemelisiniz, normal buzlara göre daha soğuk, cildinize zarar verebilir. Kuru buzu farkı aromalar ve gıda boyası ile renklendirebilirsiniz. Daha sonra üzerine elimizde meyveleri istediğiniz şekilde dizayn ediyoruz.

 

Masaya suyu dökmenden getirirseniz, sunum esnasında daha çok beğeni toplayacağınıza eminim, masada kuru buzun üzerine yavaş yavaş suyu ekleyin ve konuklarınızdan gelen övgüleri keyifle dinleyin, bunu hak ettiniz!

 

Unutmayın ki ilgili sunumu istediğiniz başka tarifler üzerinde de deneyebilirsiniz. Önce ellerinize sağlık, sonra afiyet olsun!

 

Önemli Noktalar;

- Kuru buz ile teninizi uzun süreli temas ettirmeyin, cildinize zarar verir.

- Kuru buzu evinizde kendiniz yapmaya çalışmayın, ilgili tarifleri sağlığınız için lütfen dinlemeyin.

- Kuru buz temini için dondurmacıları denebilirsiniz.

 
Toplam blog
: 9
: 693
Kayıt tarihi
: 18.06.15
 
 

Güzel ülkemin, güzel şehri; İzmir'de 1988 yılında doğdu. Çocukluk döneminin belli bir bölümünü İz..