Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Kasım '17

     
    Kategori
    Siyaset
     

    Muhalefet ve İyi Parti'nin Son Durumu

    İYİ Parti'nin kurulmasıyla zaten haraketli ve hareretli olan siyaset meydanı hayli ısındı. Meral AKŞENER esen rüzgarın kesilmesine izin vermeden hızla Doğudan Batıya, Kuzeyden Güneye doğru hedeflediği gezilere devam ediyor. Kısıtlı ve gönüllü imkanlar ölçüsünde yapılan geziler ilgi görüyor. Ankara'da Nazım Hikmet Kongre Merkezi'nde başlayan, Bitlis Ahlat ile devam eden-Ahlat Türklerin Anadoluya ilk gelişinde önemli bir duraktı- Edirne gezisiyle oldukça ilginçleşiyor.
    Medyada yer almakta oldukça zorlanan İYİ Parti, tabandan gelişerek sağlam bir zemine oturuyor.
     AKŞENER, 'Meral Abla' olarak aileden birisi olursa ki- dini mekanlarda başını örtmesi ve Edirne'de Şehitlik Ziyareti sonrası bir genç kıza başörtüsünü Hacdan geldiğini belirterek hediye etmesi, balıkçıdan balık alması gibi küçük görünen detaylar halkın gözünde O'nu değerli kılıyor. Halk daima kendine doğrudan dokunan siyasetçilere sempati besler. Kendinden bir nebze olsun esintiler taşıyan siyasetçilere gönlünde ve sandıkta yer açar. 28 Şubat İçişleri Bakanlığı, Meclis Başkanvekilliği performansı ve 7 Haziran sonrası Bakanlık Teklifi de büyük artılar.. Koray AYDIN ve Ümit ÖZDAĞ'ın desteği de cabası. Anketlerin kiminde %8 kiminde %20 görünüyor..Bu da henüz taşların oturmadığını gösteriyor.. Bir başka gerçekte İYi Parti sandığa oy kullanmaya gitmeyen kesimlerden de oy alacak. Sol partilerle mesafeli ancak muhafakar partilerle de arası olmayan seçmen merkez iddiasında bulunan ve demokrasi temelinde hareket eden bu partiye ilgi göstereceye benziyor. MHP muhalifleri olarak başlayan hareket, muhaliflerin akın akın ve coşkulu kalabalıklar halinde Ankara'da toplanırken MHP Genel Merkezi'nde in-cin top oynandığı an siyasete renk katacağını ortaya koydu. Kaçınılmaz son da şu ki: İYİ Parti iyileştikçe MHP kötüleşecek.
     
    İdeolojik olarak siyaset sahnesinde her zaman yer alacak MHP, bellki de 2002'den daha büyük bir kriz yaşıyor ve BAHÇELİ Barajın indirilmesini öneriyor. Bugünkü şartlarla gidilecek seçimde %7 barajı bile MHP'yi altında bırakabilir. %5 barajıysa SAADET Partisi'ne barajı geçmek için büyük avantaj sağlar. Hatta RP-MÇP-IDP seçim ittifakı gibi boyundan daha büyük bir dalga oluşturabilcek ittifaklara umut olabilir. Seçim sistemi değişir, dar veya daraltılmış bölge gibi sistemlerse asla MHP'ye çare olmaz. MHP, AK Parti listelerinden seçime girebilir ve bu durumda oluşacak oy oranları BAHÇELİ'yi çok zor durumda bırakabilir.
     
    KILIÇDAROĞLU referandumda Hayır Bloğunun başını çekti ve Adelet Yürüyüşü'yle liderliğini perçinlerken yeni şeyler yapıp, umut olabileceğini gösterdi. Hala en iddilalı ve etkili muhalefet lideri O. Büyük sorun oluşturan her kafadan ayrı ses olayları ve iktidara can simidi olan halktan kopuk absürd tepkiler de artık yok gibi. Başkanlık seçimi bugün ikinci tura kalacak gibi ve kalacak adaylardan birisi de CHP adayı olacak.
    HDP bu süreçte belki de en çok savrulan parti. DEMİRTAŞ içerde adı gündemde değil. Durumu belirsizliğini koruyor..Seçimlere bu şekilde girildiğinde nasıl sonuçlar gelir oldukça muğlak. Barajın düşürülmesi konusu HDP'yi rahatlatır ancak kabullenmiş oyunu ne ölçüde koruyacağını zaman gösterecek.
    %50+1 Başkanlık Barajı , büyük balığın küçük balığı yediği sistem olan %10 Barajından farklı olarak, küçük partilere siyasette oranlarından daha fazla  yer bulabilme imkanı tanıyor. BBP de acaba AK Parti listelerinden seçime girer mi?  SAADET Partisi Kıbrıs Harekatı günlerinde CHP-MSP koalisyonunu anımsatarak siyasi mecrasını bambaşka mecralara sürükledi. Önümüzdeki  günlerde farklı hamleri de gelecek elbette. Fatih ERBAKAN'ın kuracağı partiyse Milli Görüşün aksakallılarının bazılarından destek alsa da Ahmet ÖZAL'la aynı akıbette olacak.Büyük siyasilerin oğulları tutunamıyor malesef.
    2018 geliyor ve 2019'un gelişi 2018'den belli olacak. Herkesi konuştuk ama siyasetin ana aktörü ve esas belirleyicisi olan AK Parti'yi hiç konuşmadık. Onu da bir başka yazımızda detaylı olarak analiz edeceğiz.
     
    Toplam blog
    : 1
    : 58
    Kayıt tarihi
    : 19.11.17
     
     

    Edebiyat, Siyaset , Eğitim üzerine Fikirler, Yorumlar, Yenilikler. ..