Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Temmuz '17

 
Kategori
İnsan Kaynakları
 

Mülakat Teknikleri ile Nitelikli Çalışana Ulaşma

Mülakat Teknikleri ile Nitelikli Çalışana Ulaşma
 

Görsel: İstanbul İşletme Enstitüsünden Alıntıdır.


Mülakat işe alım sürecinde yapılan ve işveren ile işe aday olan arasında gerçekleştirilen kısa oturumdur. Bu oturum sırasında taraflar bir birlerini tanımaya, niteliklerini ve kişiliklerini ölçmeye çalışırlar. Elbette oturumda ana hedef adayın ölçümüdür. Ancak aday da başvurduğu çalışma ortamı hakkında bu oturumda küçük bilgiler edinir. Mülakat teknikleri ise genel olarak oturum sırasında nelerin yaşanacağı ve bunlarla nasıl baş edileceğine dair bilgileri ifade eder.

Yanlış insanları işe almak bir kurum için maliyetli olduğu gibi kurum imajı ve itibarı üzerinde aşındırıcı etkileri de dahil olmak üzere olumsuz bir çok faktör içerir. Doğru insanları işe almak ve gerekli niteliklere sahip adayları kaçırmamak herhangi bir kuruluşun başarısının devamı için çok önemlidir.Mülakat tekniklerin doğru olarak kullanan işveren firmalar seçtikleri doğru adayla amaçladıkları hedeflere ve gelecekte  iş alanlarındaki başarı beklentilerine güvenle ulaşabilirler. Yapılan mülakatla başvuran adayın iş başarındaki uyumunun olması ve firmanın amacı doğrultusunda adayın uygunluğu  belirlenerek adayın işe alımı gerçekleşir.Kullanılan mülakat tekniğinin yetersizliği, mülakat tekniğinin firmanın iş beklentisine göre hatalı ve belirsizliği mülakatın güvenilirliğini etkileyecektir. Mülakat yapan yetkililerin,  başvurulan işin  niteliklerini  tespitindeki yetersizlikleri başvuran adayın başarısı hakkında yaptığı analizlerin de  iyi tespit edilememesini sağlayacaktır.Bu bağlamda işveren firmaların mülakat tekniklerini iyi analiz ederek kendilerine uygun olarak tasarlamaları gereklidir.

İşe alım sürecinde , başvuran adayın mülakata hazırlıklı gitmesi, adayın başarısını doğrudan etkileyecektir. Mülakat sırasında mülakata ayrılan sürenin büyük bir çoğunluğu mülakata başvuran aday tarafından kullanılmaktadır. Başvuran adayın işvereni etkilemesi başarılı bir performans sergileyebilmesi için başvuran adayın sözlü iletişimi kadar sözsüz iletişimi olan beden dilini de çok iyi kullanabilmesine bağlıdır. Başvuran adayın mülakatı yapan işveren firmanın sorularına verdiği cevaplarının önemi kadar, takındıkları tavır, davranış, hal ve hareketlerinde etkisi büyüktür. İşveren tarafından sorulan sorulara verilen cevaplar sırasında başvuran adayın tutumu, mülakatı yapan firma yetkilisine adayın kişiliği, ekip çalışmasına uygunluğu , olaylara yaklaşımı, pozitif kişiliği hakkında bilgi vericidir. Başvuran adayın kendi kişisel özelliklerinin farkında olması ve eksik yanlarını tamamlaması mülakat tekniklerini iyi kavraması gereklidir.

 
Toplam blog
: 17
: 1569
Kayıt tarihi
: 16.06.17
 
 

İK alanında yüksek lisans yaptım. Çalışmalarımı kendi tumblr sitemde yayınlıyorum.  ..