Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Mayıs '17

 
Kategori
Kahvaltı
 

Mutlu kahvaltıların vazgeçilmezi; Reçel…

Mutlu kahvaltıların vazgeçilmezi; Reçel…
 

İlk yaptığım armut ve çilek reçelleri...


Dolapta duran meyveleri ne yapacağımı düşünürken başladım reçel yapmaya. Çöpe herhangi bir şey atmaktan nefret ediyorum. Annem çöpe dökülen herhangi bir besin maddesi ile ilgili ‘dünyadaki tüm canlıların hakkı var bunda’ der. Bu sebeple kuru ekmeklerimi robota çeker dondurucuma atarım. Artık bir daha ısınmayacak yemeklerimi sokak hayvanlarına veririm. Saksılarım ve sokak hayvanlarına verilecek bu yemeklerin kapları ise yoğurt, zeytin, peynir vb. türevlerinden arta kalanlardır. Kısacası bu dünyaya bir şey katmıyorum, bari var olanları yok etmeyeyim diye çalışıyorum.

Haydi başlayalım!

Turşu yazımdan sonra ilk soru bu olmalıydı. Reçel kavanozu nasıl olmalı?

Kavanoz konusunda ne denli hassas olduğum; aşağıdaki yazımda mevcuttur. http://blog.milliyet.com.tr/tanidiginiz-bir-hiyar-ile-hayal-kurar-gibi-tursu-kurun-/Blog/?BlogNo=560852

Büyük ve iri taneli örneğin incir gibi meyvelerden reçel yapmıyorsak, piştikten sonra meyvemizin hacimleri ilk haline göre daha da küçük olacaktır. Bunu düşünerek mümkünse küçük ve plastik kapağı olmayan kavanozları seçmelisiniz.

Kavanozumuzda koku var mı yok mu kontrol etmeliyiz. Bu kokular bir önce saklanılan malzemelerin bakterisi olabilir. Aman dikkat!

Limon tuzu mu? Limon suyu mu? Neden ?

Her ikisini de kullanan var. Ben limon suyu kullanıyorum. Tek derdim reçelimin şekerlenmemesi. Reçelimin şekerlenmemesini ve uzun süre muhafaza edebilmemizin tek yolu budur.

Endüstriyel reçellerin aromatik tatlar neden ev reçelinde yok?

Endüstriyel reçellerde; Rafine şeker, Glikoz, fruktoz şurupları, Tatlandırıcılar, Meyve suyu, nektar ve konsantreler, Sülfür dioksit E220, Sodyum sülfît E221, Sodyum hidrojen sülfıt E222, Sodyum disülfıt E223, Potasyum metabisülfıt E224, Kalsiyum sülfıt E226 ve Kalsiyum hidrojen sülfıt E227 gibi sentetik koruyucuların biri veya birkaçı, Jelâtin E441315, Pektin E440, Sitrik asit E330, Potasyum sorbat E202 ile yapay renklendirici, kıvam artırıcılar bulunuyor.

Duruma göre reçel kavanozuna çubuk tarçınla ilk adımı atabilirsiniz. Ben ayrıca karanfili de çok yakıştırıyorum. Reçele kaynama esnasında atabileceğiniz gibi kısa bir süre içinde tuttuktan sonra dışarı alabilirsiniz. Elma, armut, ayva gibi reçellerde çekirdeklerinden 2-3 adet eklerseniz reçelin rengi ışıl ışıl olur.

Herşey tamam. Nasıl yapacağım?

Hangi meyve ile yapacaksak temizleyelim. Tencereye alıp üzerini kapatacak şekilde şekerin tamamını üzerine dökelim. Bu şekilde bekletelim. Sulu meyvelerde 4-5 saat yeterken, bazı meyvelerde bir gece bekletebilirsiniz.

Şeker ile bekleyen meyvelerin üzerindeki şekerin yarısı eriyip sulanmış oluyor. Bu şekilde ocağa alıp, orta ateşte pişirelim. 20 dk. yakın kaynadıktan sonra tereyağ ve limon suyu ekleyelim. Köpüklenmeye başlayınca üzerindeki köpükleri alalım.

Ocaktan alınan reçeli sıcakken ağzını iyice kapatın, buzdolabına koyun ve afiyetle yiyiniz.

Yazının sonunu bir şiir ile bitirmek istiyorum.

O vakit o kış kıyamette 
Ne kadar makbule geçer tatlı. 
Kahvaltımı önüme serer, 
Reçele ekmek banar, yerim. 
Seni düşünür, 
Kendi eliyle yapmıştı, derim. 

Behçet Necatigil 

 

Reçel tadında hayatlarımız olsun! :)

 
Toplam blog
: 11
: 538
Kayıt tarihi
: 27.04.17
 
 

20 Mart 1990 doğumluyum. Bundan olsa gerek, baharları çok severim.  Gün doğmadan bilgisayar başın..