Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Nisan '20

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Nedir bu GEKAP ?

[12:55, 03.04.2020] Emirhan Yeryaran: Nedir bu Gekap? Haberiniz var mı ? Sanmıyorum...
 
Sektör dışında olan vatandaşların haberinin olmaması çok doğal. Ancak bu ‘Gekap’ nedir? Bence bilgi edinmeliyiz çünkü herkese yansıyacak bir uygulama gelelim terimsel ifadelere.
 
Geçen yıl plastik poşetlerden adet başına alınmaya başlanan geri kazanım katılım payı (GEKAP olarak ifade edilecektir) bu sene başından itibaren, 31.12.2019 tarih ve 30995 (4.mükerrer) sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmelik (Yönetmelik olarak ifade edilecektir) ile lastik, akümülatör, pil, madeni yağ, bitkisel yağ, ilaç, elektrikli ve elektronik eşya ile içecek ambalajı dâhil tüm ambalajlara uygulanmaya başlanmıştır. Yönetmeliğin yayınlanmasın akabinde yönetmeliğin uygulanmasına ilişkin tanımlayıcı ve açıklayıcı hususlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenmiş olup “Geri Kazanım Katılım Payına İlişkin Yönetmeliğin Uygulanmasına Dair Usul ve Esaslar” (Usul ve Esaslar olarak ifade edilecektir) 07.02.2020 tarihli ve 34658 sayılı Bakan Oluru ile yayımlanmıştır.
GEKAP kapsamına alınan ambalajın yurt içinde yaygın olması sebebi ile beyanname kapsamına girecek tesislerin fazla olacağı öngörülmektedir.
 
Kısacası üretim yapan tesis yukarıda yazan ambalajları nihai kullanıcıya ulaştırıyorsa o üretim yapan tesis bu ambalajın bedelini vergi olarak ödeyecek.
 
Kafalar karıştı mı ? 
 
Hemen bir örnekle açıklayalım;
 
Gömlek üreten bir firmasınız. Bu gömlekleri bir kutuya koyarak satışa sunuyorsunuz. İşte o kutu ambalaj oluyor ve piyasaya sürdüğünüz için bunun bedelini ödüyorsunuz. 
 
Peki bu bedel nedir? 
 
Her ambalaj için farklı ücretler belirlenmiştir. Takım elbise üreten firma üzerinden ilerleyelim.
Üretilen takımların satışında ahşap elbise askısı ve PE malzemeden yapılmış elbise kılıfı kullanırken gömlek satışında karton destekler ve kutu, PE plastik torba kullanmaktadır. Takım elbise ve gömleklerde beden vb. bilgilerin olduğu etiketler de kartondan imal edilmiştir.
 
Ahşap elbise askıları 100 adet, PE elbise kılıfı 100 kg., karton destek – kutu – etiketler 125 kg., plastik torba ise 75 kg. olarak hesaplanmıştır. Buna göre;
 
     
 
Ahşap elbise askıları:  100 adet x 10 kuruş/adet = 10?
 
PE kılıf ve torba: (75 + 100) x 0,40 kuruş/kg ) = 70?
 
Karton destek, kutu, etiketler: 125 x 0,20 kuruş/kg = 25?
 
Toplam = 105? ödeme yapacaktır.
 
 
Gelelim vatandaş olarak bize nasıl yansıyacak? Ben takım elbise üretmiyorum bana ne diyebilirsin. Ancak üretici firmalar bu yükümlülüğün giderini vatandaşa yansıtacaktır. Haliyle zam konusu muhakkaktır. İçtiğimiz meyveli soda yada aldığımız kızartmalık yağ. Bunlara zam gelmesi vatandaşı zorlayacaktır. Umarım bu konudaki en önemli nokta piyasaya ve çevreye zarar veren ambalajların azaltılması olur. 
 
Sağlıcakla kalın
 
Toplam blog
: 8
: 101
Kayıt tarihi
: 20.03.20
 
 

"ÇEVRE MÜHENDİSİ-KALİTE MÜHENDİSİ" ..