Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Mayıs '18

     
    Kategori
    Sağlıklı Yaşam
     

    Obezite Ameliyatları Tehlikeli midir?

    Obezite Ameliyatları Tehlikeli midir?
     

    Obezite çağımızın en ciddi sağlık sorunlarının başında gelmektedir. Dünya Sağlık Örgütü (World Health Organization - WHO) tarafından 2016’da dünya genelinde 1,9 milyar insanın fazla kilolu ve yaklaşık 650 milyon insanın da obez olduğu bildirilmiştir. New England Journal of Medicine dergisinde yayınlanan bir makalede son 25 yılda obeziteye bağlı ölümlerin %30 oranında arttığı bildirilmiştir. Bununla birlikte günümüzde obezite tedavisinde bilinen en etkin yöntem cerrahidir.
     
    Özellikle basında çıkan bazı olumsuz haberler hastaların karar vermesinde negatif etki yapmaktadır. Burada önemli olan iki nokta var: Birincisi, obezitenin çok ciddi ölümcül bir hastalık olduğu ve mutlak tedavi edilmesi gerektiği, bu hastalarda tedavi için günümüzde elimizde olan en etkin ve güvenli tedavi seçeneğinin cerrahi olduğu gerçeğidir. Diğer önemli nokta ise uygun koşullarda, yeterli donanımı olan merkezlerde ve deneyimli ekipler tarafında uygulandığında cerrahinin son derece güvenli olduğu hatta safra kesesi ameliyatından daha güvenli olduğu gerçeğidir.
     
    Öncelikle ameliyat öncesi her hastaya aşağıdaki testler ve tetkikler uygulanmalıdır.
    Kan Biyokimya testleri ve hormon testleri
    Hemogram
    Hepatit testleri
    Tüm karın ultrasonu
    EKG (Kalp Grafisi)
    Akciğer grafisi
    Solunum fonksiyon testi
    Endoskopi
    Bütün bu testler ardından Anestezi, Dahiliye, Endokrin, Kardiyoloji, Göğüs hastalıkları uzmanlarınca gerekli muayene ve incelemeler yapılır. İlgili uzmanlar gerekirse ameliyat öncesi uygulanacak tedaviler hakkında  önerilerde bulunur.
     
    Ameliyat sırasında kullanılan malzeme, cerrahi teknik son derece önemlidir. Cerrahın tecrübeli olması olası sorunların gelişme ihtimalini azalttığı gibi, gelişen sorunların da emniyetli bir şekilde çözülmesini sağlar. Bu sayede ameliyat esnasında ve sonrasında oluşabilecek sorunlar en aza indirilmiş olur. Kanama ve kaçak ihtimalini azaltmak için kesilen mide dokusundaki zımba hattının üzerine ikinci bir dikiş konarak hasta emniyeti artırılmaktadır.
     
    Obezite ameliyatı, deneyimli bir cerrah ve ekibi tarafından, hastane ve ameliyathane koşullarında yapılmalıdır.
     
    Toplam blog
    : 1
    : 176
    Kayıt tarihi
    : 08.05.18
     
     

    1974 Vakfıkebir Trabzon doğumludur. Karadeniz Teknik Üniversitesi'nde Tıp eğitimi almıştır. 2008 ..