Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Nisan '18

 
Kategori
Eğitim
 

Öğretmen Veli İlişkisi Nasıl Olmalıdır?

Öğretmen Veli İlişkisi Nasıl Olmalıdır?
 

Öğretmenler eğitim ortamında çocukları potansiyellerini gerçekleştirmeyi hedeflerken bir yandan da çocuğun çevresiyle ilgilenmeli ve çocuğun çevresini önemsemelidir. Çocuğun en önemli çevresi başta ailesidir. Okulda verdiği eğitimin kaliteli bir eğitim olabilmesi için bu eğitimin dış ortamlarda da sürekliliğinin sağlanması gerekmektedir. Bu sürekliliğin sağlanmasında çocuğun anne babasıyla olan ve öğretmenin velilerle olan iletişimin kalitesi, düzenlediği etkinlikler ve bilgilendirici seminerler önemli rol oynamaktadır. Aile katılımının gerçekleşmesi hem çocuk için hem de çocuğun öğrendiklerinin kalıcılığı ve devamlılığı için etkilidir.

Bazı okullarda öğretmenlerin velilere karşı sert tutumu çocuğa da yansımakta çocuğun bu olumsuz ilişkiye şahit olarak öğretmen korkusuna sebep olabilmektedir. Bu ilişkilerin veli ve öğretmen arasında kalmasına özen gösterilmesi gerekilmektedir. Veli toplantılarında velilere kullanılan dil sıcak, içten açık ve tutarlı bir dil olması gerekmektedir. Velilerin sorduğu sorulara geçiştirici cevapler verilmeden onları tatmin edecek doğru cevaplar verilmesi gerekmektedir. Aksi taktirde iletişimi etkileyen olumsuz etmen araya girer. Bu iletişimin içerisine tehdit, çıkar, yalan dolan, samimiyetsizlik girdiğinde bu ister istemez eğitime de yansıyacaktır. Ayrıca öğretmenlerin sınıf içerisinde yaptığı etkinliklerde aile katılımına da yer vermesi gerekmektedir.

Etkinliğin ve öğrenmenin devamı için planların içerisinde ailenin de olması büyük bir öneme sahiptir. Bu yüzden velilere eve gönderilen etkinliklerde onlara yardımcı olmaları, öğrenmelerine kolaylık sağlayabilmelerine fırsat verecek tutum ve davranışlarının olması gerektiğine dair bilgilendirmeler yapılmalıdır. Seminerlerde veli toplantılarında, birebir veli görüşmelerinde, sınıf içi aile katılımında sadece öğrence hakkında bilgi değil onların eğitimin bir parçası olduğunu ve her davranışlarının çocuğu olumlu ya da olumsuz etkileyebileceği söylenmelidir. Bu taktirde ailelerde eğitim ortamına katılmış ve eğitimin kalitesi arttırılmış olacaktır. Bu olumlu sınıf ikliminde çocuk da öğretmen de veli de mutlu olacaktır. Ve verimi alacaktır. Sınıf annesi seçilirken de bazen bu seçim sırasında tartışmalara ve olumsuz diyaloglara sebep olunabilmektedir.

Bu yüzden bu seçimlerde demokratik olunmalı, her velinin fikri alınmalı, öğretmenin iyi gözlem yaparak en uygun veliyi seçmeye çalışılmalıdır. Hem sınıfa katkı sağlayacak bu işte başarılı olabilecek, girişken veli belirlendikten sonra bu veli ile iletişim kesilmemelidir. Velilerin de sınıf kurallarından, eğitim ortamından, çocuklarının durumundan haberdar olmaları sağlanmalıdır. Bu taktirde bilgilendirilmiş olan velilerle ilgili iletişim sıkıntıları en aza indirgenmiş olur.

 

 
Toplam blog
: 7
: 372
Kayıt tarihi
: 18.10.16
 
 

Kuru temizleme firmasında kasiyer olarak çalışıyorum. Günümün çoğu kirli gelip tertemiz giden kıy..