Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Kasım '18

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Omurga Sağlığı İçin Yatağımız Nasıl Olmalı?

Omurga Sağlığı İçin Yatağımız Nasıl Olmalı?
 

Pek çoğumuz sabahları yorgun ve ağrılarla uyanmaktan şikâyet ederiz. Hemen ilaçlara sarılmadan önce kendimizin alabileceği önlemler var. Bunlardan biri doğru yatak seçimidir. Yanlış yatak seçimi omurga sağlığını tehdit eder ve tedavilere cevap vermeyen bel, boyun ağrılarına, kronik yorgunluğa yol açar.

Yoğun iş temposu ve koşuşturma nedeniyle dinlenmemiz için neredeyse tek şansımız gece uyuduğumuz zaman oluyor. Bu uykuyu da iyi alamazsak bir de üzerine bel ,boyun ağrıları eklenince hayat hiç çekilmez oluyor. Bu yüzden yattığımız yer çok önemli. Normalde bel ağrımız yok iken bile tatil amaçlı veya başka bir sebepten dolayı yatağımızı değiştirdiğimizde bir sabah bel ağrısı ile uyanabiliriz. Tatilimiz ya da planlarımız alt üst olabilir. Sabahları dinç uyanmazsak gün boyu yorgun ve huzursuz oluruz. Kendimizi iyi hissetmemiz için uyku pozisyonunu ve yatağımızı iyi seçmeliyiz. Çünkü ortalama 8 saat aynı pozisyonda kalıyoruz, üstelik bilincimiz de kapalı. Özellikle yanlış yatak seçimi bel,boyun omurgasının doğal pozisyonunu bozacağı için bel boyun ağrısı ,baş ağrısı, baş dönmesi, yorgunluk gibi şikâyetlere yol açabilir. Bu yüzden seçtiğimiz yatak gerçekten önemli.

YATAK ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
Yatak almadan önce üzerinde 10-15 dakika yatmalısınız. Bu süre içinde sizi çok rahatsız ediyorsa farklı türden yatakları denemenizde fayda var. İyi bir yatak vücudumuzdaki doğal kavisleri desteklemelidir.

Bir diğer önemli konu ise yatağın sertlik derecesi. Bununla ilgili farklı uzman görüşleri olsa da araştırmalar yatağın çok sert ya da çok yumuşak olmaması gerektiğini söylüyor. İdeal sertlik derecesinin 10 üzerinden 5.6 olması gerektiği belirtiliyor. (1 :en sert,10 :en yumuşak) Peki ideal bir yatağın ömrü ne kadardır ? İyi bir yatağın ömrü yaklaşık 5 ile 7 yıl arasında değişmektedir. Sonrasında omurga sağlığını olumsuz etkiliyor. Yapılan bazı çalışmalarda lateks yatakların yatış poziyonunu daha iyi koruduğu ve omurgadaki bazı noktalara daha az baskı yaptığı anlaşılmıştır. Visco elastik yatak alınacaksa da yoğunluğu 80 dansitenin üzerinde ve toplam yüksekliği 25 cm’den fazla olanı önerilmektedir. Ayrıca ideal yatakta derin uyku fazına daha iyi geçildiği kanıtlanmıştır. Sonuç olarak iyi bir uyku ve ağrısız bir yaşam için yatak seçimi oldukça önemlidir.

 

 
Toplam blog
: 12
: 60
Kayıt tarihi
: 27.11.18
 
 

Öğretim Görevlisi Reşat Coşkun Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Doktora (Phd-C) Kayropraktik yüksek ..