Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ekim '17

 
Kategori
Sinema
 

Orhan Pamuk'a Söylemeyin Kars'ta Çektiğim Filmde Kar Romanı da Var

Orhan Pamuk'a Söylemeyin Kars'ta Çektiğim Filmde Kar Romanı da Var
 

İsmiyle Müsemma Bir Film Kaçırmadan İzleyin…


İsmiyle Müsemma Bir Film Kaçırmadan İzleyin…

53. Uluslararası Antalya Film Festivalinde izlediğim zaman görsel bir şölenin yanı sıra, Kars’ı ve güzelliklerini anlatan filmi izlerken, alıştığımız bildiğimiz belgesellerden çok farklı yepyeni bir anlatım diliyle tanışmış oldum. Yönetmen Rıza Sönmez'in özgün sinema diliydi bu.

Kars’ı mimarisi, kültürel, sosyal ve toplum yapısıyla izlerken içine yerleştirilen üç peri müzisyenin peşinden sürüklenip gidiyorsunuz. Kars’la bütünleşen boynunda kırmızı bağıyla oradan oraya koşan kazı izlerken yüzünüze bir gülümseme yerleşiyor, o gülümsenin keyfini şu an bile yaşıyorum. Filmi çok anlatmak istemiyorum çünkü izlerken aynı keyfi sizlerin de almasını istiyorum.

https://c1.staticflickr.com/9/8555/29548782903_89ca9e8e8c_o.jpg

 

9 Kasım 2017 tarihine kadar vizyonda kalacak filmde;

Yüksel Ermutlu, İsrafil Parlak, konuk oyuncular Vildan Atasever, Numan Çakır, Atılay Uluışık, İdil Vural ve 127 amatör oyuncu var.

Sevgili dostumuz Hasan Yükselir bey filmin içine öylesi güzel yerleştirmiş ki müzikleri, bildiğiniz tanıdığınız nota ve tınılar kulağınıza hemen farklı bir ahenkle yerleşiveriyor.

Görüntü yönetmeni Zekeriya Kurtuluş, farklı plan ve açılarla size doyumsuz gösterimin keyfini yaşatıyor…

Film, Engelsiz Filmler Festivali’nde seyirci ödülü alarak seyircilerin ve sinema yazarlarının beğenisini kazanması ayrıca farklı bir başarı getiriyor.

Berber Kâzım Orhan Pamuk’un Kar romanında geçen binaların, karakter ve tiplere benzettiği insanların fotoğraflarını çekerek kartpostal yapmaktadır ancak bazı Karslılar şehirlerini anlatan romandan memnun değil Kazım onları ikna etmekte zorlanmaktadır.

Yönetmen Rıza Sönmez  filmini şöyle tanımlamıştı Antalya’daki gösterimden sonra seyirciyle olan sohbetinde; “Seyirci ile barışık, eğlenceli bir Kars Filmi yapmak İstedim. Bunun için belgeselle kurmacanın tekniklerini harman ederek bir şehir ve insan panaroması oluşturmak  istedim.”

 

Yaklaşımını filmi izlediğiniz zaman göreceksiniz. Gerçekliğin içinde hayal dünyanızı da genişleten filmi 9 Kasım 2017 tarihine kadar Beyoğlu Yeşilçam Sineması’nda izleyebilirsiniz. Yaz aylarını bırakıp sinema zamanlarının başladığı bu dönemde bu filmi kesinlikle kaçırmamanızı diliyorum.

Yönetmen Rıza Sönmez

 

53. Antalya Film Festivalinde izlediğimiz filmin adı sizde bir soru sorma dürtüsünü getiriyor. Bizde kendimizi tutamadık sorduk! Oyuncu Rıza Sönmez’in çektiği ilk filminin adını acaba Orhan Pamuk’a söyledi mi?  ‘Orhan Pamuk’a Söylemeyin Kars’ta Çektiğim Filmde Kar Romanı da Var’. İşin hoş bir tarafı da Orhan Pamuk’la bir araya geldikleri bir ortamda Filmin adını Orhan Pamuk’a söylemeyin dese de sevgili Rıza Sönmez kendisi söylemiş. Bence filmin en hoş anekdotlarından birisi de bu diyebilirim. 

http://724kultursanat.com/wp-content/uploads/2016/10/bu_filmde_kar_romani_da_var_01.jpg

Filmin başarısı ile ilgili bilgileri değinmeden geçemeyeceğim;

KATILDIĞI FESTİVALLER

53. ANTALYA FİLM FESTİVALİ ULUSAL YARIŞMA

22. GEZİCİ FESTİVAL

27. TROMSO INTERNATIONAL FILM FESTIVAL NORVEÇ

16. PUNE INTERNATIONAL FILM FESTIVAL HİNDİSTAN

36. ULUSLARARASI İSTANBUL FİLM FESTİVALİ YENİ TÜRKİYE SİNEMASI YARIŞMASI

22. NURNBERG TÜRK ALMAN FİLM FESTİVALİ

5. ENGELSİZ FİLMLER FESTİVALİ SEYİRCİ ÖDÜLÜ

16. BOSTON TÜRK FİLMLERİ FESTİVALİ

5. VANCOUR TÜRK FİLM FESTİVALİ

26. MANNHEİM TÜRK FİLMLERİ FESTİVALİ

Bizler izledik, yine izleyeceğiz, hadi sizler de izleyin…

 

 
Toplam blog
: 7
: 691
Kayıt tarihi
: 25.10.17
 
 

    24.07.1969 Eskişehir doğumlu, İstanbul'da ikamet etmektedir. Aznavur Sanat Mrk. Kuruc..