Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Mayıs '19

 
Kategori
Ramazan
 

Oruç Hakkındaki Sorular

Ramazanda en çok sorulan, merak edilen sorular nelerdir acaba. Örneğin banyo yapmak orucu bozar mı, sahurda ezan bitene kadar birşeyler yiyebilir miyiz :) Bu soruların cevapları her ramazan merak edilmektedir. 
 
Oruçluyken unutarak yiyip içmek orucu bozar mı?
Oruçluyken unutarak yemek veya içmek orucu bozmaz. Ama oruçlu olduğunu hatırladıktan sonra nasılda oruç gitti diyip yeme içmeye devam ederse kişinin orucu bozulur.
 
“Bir kimse oruçlu olduğunu unutarak yer, içerse orucunu tamamlasın, bozmasın. Çünkü onu, Allâh yedirmiş, içirmiştir” (Buhari)
 
Sahurda ezan bitene kadar yemek yenir mi?
İmsak vakti girdiğinde yemeği içmeyi terk etmek gerekir. Yani ezanın başlaması ile yemek kesilmelidir. Hatta bazı İslam alimleri imsaktan daha önce yemeyi kesmek gerektiğini söylemektedir.
 
Oruçluyken banyo yapmak oruca zarar verir mi?
Bir sakıncası yoktur. Sadece oruçluyken banyo yapacaksanız; kulaklara, ağzınıza ve burnunuza su kaçırmamaya özen göstermelisiniz. Özellikle gusül abdesti almanız gerekirse ağza ve burna su verirken dikkat edilip su kaçırmaması gereklidir.
 
Oruçluyken diş fırçalamak orucu bozar mı?
Oruçluyken diş fırçalamak orucu bozulmaz. Ama diş macununun veya suyun boğaza kaçması durumunda oruç bozulur. Bu nedenle oruçluyken buna dikkat etmek gerekir.
 
Kolanya, parfüm kokladım orucum bozuldu mu?
Oruç tutanların kolonya, parfüm gibi kokuları sürmesi ve bunların kokusunu alması orucu bozmaz. Ama herhangi bir kokuyu fazlaca koklamak, içine çekmek orucun sıhhati açısından doğru değildir.
 
İhtilam olduysak oruç ne olur?
İmsaktan sonra oruç için niyetlenip yattıysanız ve ihtilam olunduysa oruç bozulmaz, kalıkınca gusül abdesti almak gerekir ve oruca devam edilir.
 
Oruçluyken kan aldırırsam orucum bozulur mu?
Oruçlu birinin kan vermesi onun orucu bozmaz. Oruçlu olan kişinin  kan alması ise, bir gıda alma olacağı için oruç bozulur.
 
 
 
Toplam blog
: 3
: 67
Kayıt tarihi
: 10.05.19
 
 

Namaz Nedir   Namaz, İslam'ın beş şartından biri olan, günün belli vaktilerinde ve abdest alınara..