Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Kasım '18

 
Kategori
Psikoloji
 

Othello Sendromu

Othello Sendromu
 

Othello Sendromu patolojik kıskançlık olarak bilinen bir hastalıktır. Othello Sendromu'nu daha önce duymuş olabilirsiniz. Çünkü Othello Sendromu adını Shakespeare'in ünlü Othello oyunundan almıştır. Othello Sendromu kişinin sevdiği insanı öldürebilecek kadar kıskanmasıdır. Bu hastalığa '' sanrı kıskançlığı, erotik kıskançlık sendromu ve Othello psikozu '' da denilmektedir. Kişi sevdiği insanın onu aldattığını düşünür. Hatta bu düşüncesine gerçekmiş gibi inanır. Karısından ya da sevgilisinden sürekli olarak şüphe eder. Bu nedenle kişide eve kapatma, kimseyle görüştürmeme ve değersizleştirme davranışları görülebilir. Bu davranışlarıyla sevdiği insanı incitebilir. Othello Sendromu hem erkeklerde hem kadınlarda görülebilir. Erkeklerde kadınlara oranla %60 daha fazladır. Genetik değildir. Peki nedeni ne olabilir?

Othello Sendromu'nun biyolojik faktörlere bağlı olarak ortaya çıktığı tesit edilmiştir. Beynin sağ frontal lobunun düzgün çalışmadığında Othello Sendromu'na yol açtığı bulunmuştur. Ayrıca bu hastalığı tetikleyen bazı etkenler vardır. Bunlar: alkol bağımlılığı, şizofreni, bipolar bozukluk, Parkinson hastalığı, Huntington hastalığı, demans, MS. vb. Bu hastalıklara sahip bireylerde Othello Sendromu'nun şiddeti daha fazla! Şiddetin de Othello Sendromuyla bağlantısı vardır. Şiddete eğilimli insanlar aynı zamanda bu hastalığı da taşıyorsa çok kötü sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Bu kişi sevdiği insanı öldürebiliyor. Bu durum Shakespeare'nin oyununda şu şekilde anlatılmıştır:

 Othello ve karısı Desdemona birbirlerini büyük bir aşkla sevmektedir. Bir gün Desdemona eşinin ona hediye ettiği mendili kaybeder. Mendili bulan Iago, Othello'nun Desdemona'ya olan güvenini sarsacak bir plan kurar ve planı uygular. Kıskançlıktan deliye dönen Othello karısını öldürür. Daha sonra herşeyin Iago'nun oyunu olduğu ortaya çıkar ve Othello daha fazla bu acıya dayanamayıp kendini öldürür...

  Tedavisi var mıdır? Othello Sendromu'nun tedavisinde antipsikotik ilaçlar kullanılır. Ayrıca davranış terapisi, bireysel psikoterapi, çift ve aile terapileri de işe yaramaktadır. Patolojik kıskançlık olmasa da bazen kıskançlık bile ölümlere sebebiyet vermektedir. Sizlere önerim sevdiklerinize güvenmeyi öğrenin. Çünkü güven herşeyden önemlidir..

 Psikolog Sultan Aytekin

 
Toplam blog
: 3
: 145
Kayıt tarihi
: 14.10.18
 
 

Başkent Üniversitesi psikoloji lisans mezunuyum. Klinik psikoloji alanında yüksek lisans yapmayı ..