Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Eylül '19

     
    Kategori
    Ruh Sağlığı
     

    Özür Dilemek..

    Özür dilerim hep geç kalıyorum---------- Beni beklediğin için Teşekkür ediyorum 
    Bu kadar hassas olduğum için özür dilerim----- Beni böyle kabul ettiğin için Teşekkür ediyorum 
    Özür dilerim her şeyi berbat ediyorum------- Hatalarıma sabrettiğin için Teşekkür ediyorum
    Özür dilerim çok fazla konuşuyorum------- Beni dinlediğin için Teşekkür ediyorum 

    "Özür dilemek bir erdemdir" "İnsanların en akıllısı, en çok özür dileyenidir." gibi geçmişten günümüze beyanatlar mevcut olsa da bu cümleler yerinde ve zamanında dilenen özürler için geçerlidir. 
    "Özür dilerim" ve "seni seviyorum" 
    Bu iki cümle birbirine çok benzer. İkisi de kısa ve anlamlıdır. Fakat ikisi de çok fazla kullanıldığında anlamını yitirir. 
    Sevmek; cümlelerle değil davranışlarla ifade edildiğinde daha değerli olurken özür dilemek de bu davranış ifadesine muhtaçtır.
    Alfred Adler bu konuda şöyle bir beyanat bildirmiştir.
    "Hata bir daha yapılmayacaksa özür dilenir. Sık sık tekrarlanan özür hakaretle eş değerdir."
    Özür dilemek yaptığı hata karşısında boyun eğmektir, 
     "Sen çok değerlisin. Bu hatam senin karşında benim boynumu büktü. Zamanı geriye alabilsem aynı hatayı yapmazdım"  demektir.
     
    Peki yerli yersiz boyun büken bir insan bize ne ifade eder?
    Kendi özsaygısı için ne derece doğru?
    Eğer bu oluyorsa bir problemin varlığından söz edebiliriz.
     
    Sürekli özür dileyen bireylerin bu davranışlarının temelinde özgüvensizlik yatar. Özgüvensiz bireylerin problemlerinden birisi de kendine yeterince değer vermemektir.Bu bireyler kendilerini yeterince değerli görmediklerinden ötürü, ona değer veren kişileri el üstünde tutarlar. İçten içe onlar hakkında bir kaybetme korkusu yaşarlar. Bu insanların isteklerine kolay kolay hayır diyemedikleri için Gerçek karakterlerini ortaya koyamazlar. Bu durum ise iç huzuru yakalayamamalarına sebep olurken, bir yandan da onları kaybetmeme adına en küçük problemlerde bile özür dileme davranışı ortaya koymalarına sebep olur. Bu davranışı bazen haklı durumdayken bile bu davranışı sadece diyalog halindeki arkadaş, sevgili ya da herhangi bir bireyi kaybetmeme adına sergileyebilir.
     
    Arkadaşınızdan küçük durumlarda bile "özür dilerim" "kızmadın değil mi?" gibi cümleler duyuyorsanız katta bazen bu bireyleri kızmadığınıza ikna etmek için çabalamanız gerekiyorsa arkadaşınızın küçük de olsa özgüven problemi olduğunu bilmenizi isterim. Bununla ilgili desteğinize ihtiyaç duyuyor olabilir. 
     
    Eğer yukarıdaki paragrafta bahsettiğim siz iseniz şunu bilmenizde fayda var..
    Dilimize yapışan özür cümleleri kendimizi eksik hissetmemize sebep olur. Her yere bu eksiklikle gider, her işe bu mahcubiyetle başlarız. Özür dilemek yerine teşekkür etmeye başlayın..Aslında hiç de Eksik olmadığı fark edeceksiniz ve cümleler anlamını sizin dilinizden çıkarken yitirmesin. 
     
    Psk. Umut Çınar
     
    Toplam blog
    : 1
    : 128
    Kayıt tarihi
    : 22.09.19
     
     

    Merhabalar.  Ben Umut Çınar Ben bir psikoloğum.. :) ..