Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

30 Nisan '13

 
Kategori
Psikoloji
 

Pasif agresifleri nasıl tanırız?

Pasif agresifleri nasıl tanırız?
 

Ruhunda ateş özelliği taşıyan, bir anda parlayıveren, abartılı ve gürültülü tepki veren, bağırıp çağıran, kavga etmekten çekinmeyen, kısacası düştüğü yeri yakan agresifleri hemen hepimiz biliriz. Kendimiz de dahil etrafımızda bol bol bulunurlar. Onları tanımak oldukça kolaydır. Ateş, görünür ve oldukça can yakıcı özelliktedir. İnsan gördüğü ve tanıdığına karşı bilinçli olarak tedbir alabilir. Fakkaaat öyle bir agresif hal vardır ki, kolay kolay tanınmaz. Güneş misali yanarsınız ama nasıl yandığınızı anlayamazsınız.

Psikolojide PASİF AGRESİFLİK (edilgen saldırganlık) adı altında karşımıza çıkar. Kimdir bu pasif agresifler?  Onları nasıl tanırız?

 Belirtileri nelerdir? Şimdi kendimiz dahil, etrafımıza şöyle bir bakalım. Pasif agresifle tanışma zamanı. Agresif kişi tepkilerini, korkusuzca, hissettiği gibi ortaya döküp saldırganlaşabiliyorken, pasif agresif ,saldırganlık dürtülerini maskeleyerek farklı yollarla ortaya döker. Örneğin eşine kızan pasif agresif, onun yüzüne söyleyemediklerini, öfkesini, şaka yollu ifadelerle açığa çıkararak vurgular. İlginçtir ki  bunu bilerek yapmaz. Tavırları, karşı konulamaz bir biçimde içten gelir. Onlar, bugünün işini yarına bırakan, hiçbir işi zamanında yapamayan, sürüncemede bırakan, yapamayacaklarını bile bile söz veren tiplerdir. Görünüşte uysaldırlar. Onların eveti, hayır anlamına gelebilir. İstemedikleri bir işe hayır demez, ama yerine de getirmezler. Hani insanı orta yerinden çatlatacakmış hissi veren insanlar vardır ya işte ondan. Sizi beklenti içine bırakır, beklentilerinizi karşılamaz ve sonuç olarak hayal kırıklığı yaratırlar. Çünkü, kendilerini kandırdıkları gibi sizi de kandırdıklarının farkında değildirler. İhmalkârlık en öne çıkan özellikleridir. Hallerinde genel bir küskünlük, asık suratlılık hakimdir. Hep otorite sahiplerini eleştirir, kuralları küçümserler. Kendi hayatlarını yaşamak yerine başkalarını kıskanma, kendi şanssızlığını vurgulama eğilimi vardır. Bazen küstahlaşıp, sonra da pişman olurlar. Direnişleri daima örtülüdür. Kusur bulmaya bayılır, bulduklarını dalga geçer pozisyonda şaka yapıyormuş gibi ifade ederler. Onlara göre herkesin talebi mantıksızdır. Duymazlar bile. Örneğin fatura yatrmayı günlerce unuturlar. Bu açıkça, yapmak istemiyorum yerine uyguladığı bir yöntemdir. Bu tiplerle yaşamak hiç geçmeyen karın ağrısı gibidir. Karınca istilasına uğramış gibi silkelenerek  kurtulamayıp, kaşınıp kaşınıp  oturmaya benzer. Dürüstçe kendileri ile yüzleşmedikleri için, davranışlarını düzeltemezler. Tedavileri ancak kendi istedikleri zaman gerçekleşir. Geçinmesi en zor kişilik bozukluğu tiplerindendir. İlişkilerinizde, kusur arayan, hislerini dürüstçe ifade etmeyen, herhangi bir durumda sizi suçlama eğiliminde olan, gerilim yaratan, kırılgan, alıngan, bir tavsiye ve öneride surat asıp bir köşede pısan biri ile, ne dercede mutlu olunabilir? Bence düşünülmesi gereken bir durum. ( Siz de pasif agresif değilseniz tabiii) Önemli olan insanın kendini tanıyıp, varsa bu halden sıyrılmaktır. Yeter ki kendimize tarafsız yaklaşıp, kendimizin tuzağına düşmeyelim.

 
      
 
Toplam blog
: 57
: 4512
Kayıt tarihi
: 19.12.12
 
 

Kainatta nokta, nokta da kainat olan "İNSAN" İnsanı keşfetmek için cıkılan yolda bir yolcu sadece. ..