Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Aralık '12

     
    Kategori
    Kültür Turizmi
     

    Periler Diyarı Kapadokya

    Perilerin diyarı Kapadokya'da, insandan önce periler vardı, masallar ülkesinde dolaşırken dikkatli olun zira her an bir peri çıkabilir karşınıza...

    Dünyanın yaşı bilim adamalarınca hala tartışılırken, çeşitli araştırmalar dünyanın yaşının 4 -4.5 milyar yıl olduğunu göstermektedir. Senozoik Zaman; bir önceki zaman olan Mezozoik Zamanı sonlandıran yaklaşık 65 milyon yıl öncesinden başlayan ve günümüze kadar süren henüz insan yaşamının olmadığı jeolojik zaman dilimidir.

    Paleojen Dönem ise; Senozoik Zaman'ın üç alt döneminden ilki olup, 65 milyon yıl önce başlayıp 24 milyon yıl önce sona erdiği kabul edilen zaman dilimidir. İşte bu dönemde çok aktif olan volkanlar sayesinde Kapadokya'nın gizemli ve insanları hayrete düşüren şekilleri oluşmaya başlamıştır. 3. jeolojik dönemde Toroslar'ın yükselmesiyle Kuzey Anadolu platosu sıkışmış, yaklaşık olarak 60-65 milyon yıl önce Erciyes ve Hasandağı başta olmak üzere yüzlerce büyük kücük volkan aktif hale gelmiştir.

    Volkanların genişçe bir alana tüf ve küllerlerini püskürtmesi sonucu İç Anadolu platosu tamamen volkanik metaryallerle kaplanmıştır. Platoda biriken küller yumuşak bir tüf tabakası oluşturmuştur. Tüf tabakasının üzeri yer yer sert bazalttan oluşan ince bir lav tabakasıyla örtülmüştür. Bazalt tabaka zamanla çatlayıp parçalara ayrılmıştır. Peribacalarının oluşumu bundan sonra başlar. Yağmurlar çatlaklardan sızıp yumuşak tüfü aşındırmaya başlamış, ısınan ve soğuyan hava ile rüzgârlar da oluşuma katılmıştır. Böylece sert bazalt kayadan şapkaları bulunan koniler oluşmuştur. Bazalt örtüsü olmayan tüf tabakları ise erozyonla vadilere dönüşmüştür.


    Genelde bazalt, tüf ve küllerin kapladığı platoda; tüf ve külle kaplı yumuşak tabakaların milyonlarca yıl boyunca erezyona uğraması sonucu yağmur ve rüzgarın da aşındırmasıyla derin vadiler oluşurken, vadi içlerinde de ilginç, şapkalı hudoslar ortaya çıkmıştır.

    Doğanın iki usta heykeltraşı, yağmur ve rüzgar, o günden itibaren adeta bir sanatçı gibi insanlığa dünyanın başka hiçbir yerinde eşine rastlanmayan eserler bıraktılar. Oluşumların aynen bir insan gibi doğuşunu ,büyümesini ve ölüşünü rüzgarlı bir günde Kapadokya bölgesine hakim yüksek bir tepeye oturduğunuzda, başınızın üzerinde uçuşan küçük kum taneciklerinde gözlemleyebilirsiniz. Milyonlarca yıldır devam eden bu oluşumu hissetmek için Kapadokya'nın zirvesi Uçhisar Kalesi'ne çıkabilirsiniz.

    Kapadokaya'nın bir çok yerinde farklı şekillerin olmasının yanında, Paşabağı'na gittiğinizde önünüzde duran düzlükte ilginç oluşumların birçoğunu birarada görebilirsiniz. Yamaçlara doğru baktığınızda 5-10 bin yıllık bebek peribacalarını görürken, hemen önünüzde duran ve tepeleri sert bazalt taşıyla kaplı konik şekilli devasa peribacalarını görecek ve en az 7 milyon yaşında olmalarına şaşıracaksınız.

    Bazalt daha sert ve dayanıklı bir kaya olduğundan erezyondan daha az etkilenmiş, daha yumuşak malzeme olan tüfden oluşan peribacalarının alt kısmı ise erezyona uğradıkça konik şapka şekilleri ortaya çıkarmıştır. Bu oluşumların tamamının doğal olması insan aklına aykırı gelir bazen, bu da Kapadokya mucizesidir aslında...

    Dünyanın baska hiçbir yerinde örneği olmayan, kendine özgü bu doğa harikalarına yöre halkı peribacası ismini vermiştir ve aslında düşünüldüğünde başka da isim verilemezdi herhalde bu inanılmaz kayalara. Kapadokya'da, periler dıyarında ,bugüne kadar perileri gören var mıdır bilinmez ama peribacalarını görüyorsanız, dikkatli bakın periler de etrafta ucuşuyor olabilir!!!

    Periler diyarı Kapadokya hakkında herşeyi, nerede ne var, nerede ne yapılır, ne yenilir ve ne içilir hepsini bu blogda mümkün mertebe paylaşacağız.  

     
    Toplam blog
    : 1
    : 259
    Kayıt tarihi
    : 04.12.12
     
     

    1983 Ankara doğumluyum. Eğitimimi Koç Üniversitesi'nde tamamladıktan sonra uluslararası ve ulusal..