Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Temmuz '16

 
Kategori
Yurtdışı Tatil
 

Peru ve Keçuvalılar, Patates

Başlığım Peru ve Keçuvalılar

Bildiğimiz gibi Peru Güney Amerika'da bir devlet.

Keçuvalılar ise (Quechua) Peru'da Ant Dağlarında yaşayan Aztek yerlileridir. Keçuva (Quechua) dilini konuşurlar. Kaçuva dili Peru'da İspanyolca ve Aymarca'dan sonra konuşulan en yoğun dildir. 

Ben Peru ülkesini çok eskilerden beri araştırırım. Bir Perulu kadar bilgiye sahip olduğumu söyleyebilirim. Yemeklerini, tarihini, turistik yerlerini. Hatta Peru'nun kuruluş tarihiyle doğum tarihimin aynı olduğunu bile söylesem inanmazsınız. İlgim buradan kaynaklanıyor diye düşündüğüm zamanlar oluyor.

En büyük hayalim Macchu Picchu'yu görmek. Machu Pichu Peru'du bir dağ zirvesinde ormanlar arasında kurulmuş bir Aztek kenti olup gizemi hala çözülememiştir. Taş yapılardan oluşan bu şehirde basamak sistekiyle taraçalar oluşturularak şehir yaşanılır hale getirilmiştir. Günümüzde yaşam olmayan bu şehir UNESCO Dünya Mirası listesinde olup zarar görmemesi için sınırlı sayıda ziyaretçi kabul edilmektedir.

Yine Peru'da gizemi çözülemeyen Nazca Çizgileri yoğun turist çekmektedir.

Peru'nun annemi ilgilendiren bir tarafını da keşfettim. Malum Güney Amerika patatesin anavatanı. Patatesin yerliler tarafından ilk defa Ant Dağlarında yetiştirildiğini bilim dünyası kabul ediyor. Peru seyahatimde anneme patates tohumları getireceğime söz verdim. 

Keçuva halkı Peru'nun "öteki" halklarından sanırım. Sosyal medyada Perulu bir arkadaşla sohbet ederken sen Keçuvalımısın dediğimde hiddetli bir şekilde olmadığını söyledi. Onların dağlarda yaşayan tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan yerliler olduğunu söyledi. Halbuki arkadaşım da bir yerliydi. Ama o şehirliydi. İnsan her yerde aynı işte. 

 
Toplam blog
: 6
: 79
Kayıt tarihi
: 26.12.15
 
 

Kendi halinde yaşayan, yalnız bir insan. Yeni şeyler keşfetmeyi, öğrenmeyi seven maceraperest. Ha..