Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Temmuz '19

 
Kategori
Mimarlık
 

Peyzaj Sanatı ve Mimarlık

Peyzaj ya da bilinen adiyla Peyzaj mimarliginin tarihcesine baktigimizda cok eskilere dayandigini taa babillere ve onun da oncelerine gittigini bilmekteyiz. Peki o yillardan bu zamanlara kadar uzanan bu guclu sanatin zamana nasil yenik dustugunu hic merak ettiniz mi? 

Babillerde doneminde o meshur babilin asma bahcelerinden, bizansin essiz bahce tarihine , osmanlinin bahce sanatindan  simdide ki gunumuzdeki o peyzaj sanati anlayisina soyle bir yakindan bakalim diyorum bugun ..

Peyzaj mimarligi ya da peyzaj sanati son yillarda dunyada hakettigi degeri ve onemi gormemektedir. Gunumuz anlaysina gore (ozellikle bizim ulkemizde bunu belirtmeylim) peyzaj icin sadece cicek, bocek isi sifatiyla yaklasilmakta ve malesef o gozlede bakilmaktadir. Oysa ki peyzaj sanati cok eski uygarliklarda bir cok yeniligin oncusu olmustur. Orneklemek gerekirse; 

Babil doneminde babilin asma bahcelerinde  bitkilere su goturmek icin arshimed sistemi ile suyun alt katlardan ust katlara tasiyarak bahcelerine, yesillerine verdigi onemi bir teknoloji gelistirerek gostermistir.

Bizans bilinen adiyla roma imparatorlari ise bahce sevgileri ile unludurler, hatta bu sevgi Justinen icin o doneme damgasini vuran siirlere bile konu olarak tarihe Roma- Bizans bahceleri olarak iz birakmistir. Sadece roma degil tarihe bahceleri iz birakan ayni zamanda meshur osmanli - islam bahceleride tarihte kuvvetli bir yere sahiptir.

Peyzaj mimarligi boylesine zamanlarinda iz birakan bir meslek iken  bugunlerde haketigi degerini gorememesi bunun yani sira artik peyzaj sanatcilarinin yetisememesi ise globallesen dunyamizda meslegin gidis yonunu bize gostermektedir.

Donemlerine hem teknolojik yenilik , hem de sanat eseri olarak damga vurmus bir meslek dalinin bugun adini dahi telaffuz etmekte zorlanan kisiler tarafindan yapilir hale gelmesi , o guzelim sanat ihtisaminin ayaklar altinda cignenmesi, o guzelim tarihin bir lokmada yok olmasi, iste bu kabul edilemeyen ancak kabul edilebilir hale getilrilmesinedir tum isyanlar...  

Sevgiler

 

 
Toplam blog
: 9
: 222
Kayıt tarihi
: 01.02.19
 
 

  Herkese merhaba ben Nergis,  ..