Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Mart '17

 
Kategori
Koleksiyon
 

Postcrossing- kartpostal dönüşümü

Postcrossing- kartpostal dönüşümü
 

Özellikle son zamanlar ismi çok duyulan bu proje hakkında bir şeyler karalamak istedim. Peki nedir bu postcrossing? Hemen anlatayım. Hani üzerinde kartpostal olan defterler olur ya ‘’Aa ne güzelmiş’’ deriz, ya da eski filmlerde kartpostal alan birini görünce hevesleniriz ama bir şey de yapmayız açıkcası. Sanki kartopostallar imha edilmiş gibi.  Heh işte bu proje de ‘’Beğenip özenmekle kalma, kalk posta kutunu kontrol et belki bir kartpostal gelmiştir.’’ diyor bize.
 
Projenin güzel yanı da şu ki aldığınız mektuplar dünyanın herhangi bir yerinden dolaşıp düşüyor posta kutunuza. Bu da bir çok farklı kültürü, yaşam tarzını birebir olarak tanımanıza olanak sağlıyor.
 
İhtiyacınız olan sadece kağıt, kalem, kartpostal ve Ptt.  Başlangıç olarak aynı anda en fazla 5 adet kartpostal gönderebiliyorsunuz ama gönderdiğiniz kartların sayısı arttıkça bu sayı da artıyor zamanla. Sürecin nasıl işlediğine gelirsek, öncelikle www.postcrossing.com adresinden ücretsiz olarak siteye üye olup bir adres talep ediyorsunuz. E-mailinize göndereceğiniz kişinin adresi ve kartpostalın kimlik numarası gönderiliyor. (En güzel kısım da sistemin rastgele bir kullanıcıyı size yönlendirmesi oluyor, yani bir sonraki adresinizin ne olacağı tamamen sürpriz.) Siz de kartpostalı gönderirken bu kimlik numarasını kartpostala ekliyorsunuz. Sonra da en yakındaki Ptt şubesine gitmek kalıyor geriye.  Kartpostalınız yerine ulaştığında ise alıcı, kartın kimlik numarasını sisteme giriyor ve böylece, sizin adresiniz de bir başka kullanıcıya iletiliyor.
 
Kartların ulaşım süresi ülkelere göre farklılık gösteriyor tabii. Avrupa ülkelerine ortalama 10 günde giderken daha uzak ülkelere bir ayda gittiği de olabiliyor. Benim ilk kartpostalım 25 günde Amerika’ya ulaşmıştı ve üye olduktan yaklaşık 50 gün sonra da ilk kartımı aldım. Postcrossing sayesinde her gün büyük bir heyecanla posta kutumu ve maillerimi kontrol eder oldum. Sırf bu heyecanı yaşamak için bile bu projeye ortak olabilirsiniz.
 
www.kirikpusulam.com
 
Toplam blog
: 5
: 473
Kayıt tarihi
: 21.02.17
 
 

23 yaşındayım, İzmirliyim. Blogumda genel konularda kişisel yazılarımı paylaşmaktaım. ..