Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Ağustos '12

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Ragıp Savaş

Ragıp Savaş
 

(d. 24 Ekim1966, İzmit)

Türk tiyatrocusu ve dizi oyuncusu.

Yazı yazanların muhakkak ki eleştirme hakları vardır. Kim istiyorsa yazabilir. Benim derdim birkaç kez yazdığım halde yine aynı olacak. Ben yine sızlanacağım, neden diyeceğim neden? Birileri herhalde bir gün bana cevap verecekler. Birileri derken bizler zaten izleyiciler olarak soruyu soranız, benim dediğim cevabı verecek olanlar bu işi yapanlar, seçenler, organize edenler. Benim nedenlerimin başanda olanı yine tekrar edeceğim.

Tür televizyonları, neden sadece üç dört başrol oyuncusunu kabul ediyor, dört beş erkek, bir o kadarda kadın oyuncu.

Peki be kardeşim bunun hesabını neye göre yapıyorsunuz. İzleyicisi var ondan diyeceksiniz. İyi de sizler istediğinizde dün hiç kimse iken bugün star yaptığınız oyuncular varken! Dört başı mamur dediğimiz, donanımlı, tecrübeli gerçekten sanatçı olan sanatçılar neden başrollerde uzun süreli göremiyoruz. Neden?

Sizlerde neden canım onlarda başrol oynuyorlar diyeceksiniz, benim sorduğum soruya cevap vermemek için.

Bir gerçek var.

Bir Ragıp Savaş var.

Adam yakışıklı.

Adam oyuncu, sesi ses sanatçıları kadar güzel, tecrübeli, al benisi çok iyi, diksiyonu çok iyi, zaten tiyatrocu…

Şimdi hep beraber diyelim bakalım bu oyuncumuz, bir sitcom dan başka yenilerde bir dizide başrol oynadı mı? Ya da oynadı ise de ben mi izleyemedim.

Ragıp Savaş’ı Neredesin Firuze’de izlerken şaşırmış kalmıştım.

Bu adam yakında bir müzik çalışması yapar demiştim. Şarkıları dillerde dolaşır.

Olmadı. Sonra kesinlikle bir çok dizide başrol oynayacak dedim. Oynuyor oynamasına da benim kast ettiğim gibi bir dizide mi oynuyor? Hayır. Bu sene var mı yok mu? Geçen sene var mıydı? Bilmiyorum.

Üstelik Ragıp savaş benim diyen oyunculara şapka çıkartırır.

Bazı olaylar eklemelerle doğmaz, doğuştan vardır, eğitim onu daha iyi hale getirir. Var olan bir olayı kuvvetlendirir. Kabiliyet Allah vergisidir. Ragıp Savaş, Mimar Sinan Üniversitesi Devlet Konservetuvarının tiyatro Bölümünü yüksek derece ile bitirmiş, ender oyunculardan biri…

Bir ayrıcalığı daha var; Bakırköy Belediye Tiyatrolarına başlamış sanat hayatına başlarken sadece bir farkla; kurucularından biri olarak, Türkiye’nin 3. Ödenekli Tiyatrosunda…

Ragıp Savaş neler yapmış diye incelediğimde gerçekten gururlandım. Aziz Nesin’in yazdığı; Ahmet Gülhan’ın yönetmenliğini yaptığı Demokrasi Gemisi onun ilk oyunuymuş.

Bakın aynı sezon bir büyük eserde daha olmuş.

Nazım Hikmet’in yazdığı, Kenan Işık’ın yönetmenliğini yaptığı İvan İvanoviç'in "Var mıydı yok muydu?" oyununda başrol oynamış.

Şimdi sıkı durun, bu oyunda başrolü oynamış, Ragıp Savaş, Petrof rolünü üstlenmiş. Oyun Uluslar arası İstanbul Tiyatro Festivalinde 5 ödül birden almış. Buna burada şöyle demek gerekiyor.

Vay Maşallah…

Ragıp Savaş’ı incelemeye devam ettiğimizde, o güzel sesini değerlendirdiği çalışmalarını da görüyoruz. Birçok tiyatro oyununun yanı sıra müzikallerde de oynamış. Ne güzel… İzleyenler çok şanslı…

Üst üste başaralırının yazıldığı yazıyı aktarıyorum sizlere, azı var içinde çoğu yok…

Dünyanın en önemli tiyatrolarından biri olan Gürcistan Rustaveli Tiyatroları’nın Genel Sanat Yönetmeni ve dünya çapında üne ve başarıya sahip yönetmen Robert Sturuaile Sofoklers’in Antigonesi’nde Kreon rolünü oynamış ve oyun Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali’nde birçok ödül almış…

Sanatçı aynı zamanda 1998–2002 yılları arasında Bakırköy Belediye Tiyatroları’nda Genel Sanat Yönetmeni (Müşfik Kenter) Yardımcılığı ve Yönetim Kurulu üyeliği yapmıştır.

2004 yılında Kocaeli Büyükşehir Belediye Şehir Tiyatrosu’nun Genel Sanat Yönetmenliği’ne vekaleten atanmıştır, halen bu görevini sürdürmektedir.

2004 yılında sinema kariyerine “Neredesin Firuze” adlı filmle adım atmıştır. Özel televizyon kanallarında da çeşitli dizilerde rol almaktadır.(alıntı)

Bazı oyuncuları izlerken, içinizin daraldığını hissedersiniz. Yorar sizi. Bu ses tonundan olabilir, abartılı oyunundan olabilir, gözlerinden olabilir, vücut dilinden bile olabilir.

Ragıp Savaş bunun tam tersi, izleyeni rahatlatan, ses tonu, hareketleri, inandırıcı tavırları ve Allah vergisi sesi ile izleyenlere hediye gibi geliyor…

Ragıp Savaş’ın başarılarını okudukça takdir ediyorsunuz. Tebrik ediyorsunuz. Benim söylemek istediğim hani Türk Sinamasında bir ‘esas oğlan’ vardır ya. Onlardan biri Neden Ragıp Savaş değil!

Yoksa oynadığı oyunlar, müzikaller, diziler hepsi fevkaladenin fevkinde…

Rol aldığı bazı oyunlar

Yağmurcu

Yıldızların Altında(Müzikal)

Bahar Noktası

Ocak

İvan İvanoviç Var Mıydı, Yok Muydu?

Kuğular Şarkı Söylemez

İnsan Denen Garip Hayvan

Sofokles'in Antigonesi

Matmazel Julie

Üç Kuruşluk Opera

Mahagony Şehrinin Var Oluşu, Yükselişi ve Yıkılışı(Müzikal)

Barış

Bir Gerçmiş Zaman Eğlencesi

Demokrasi Gemisi

Filmografi

Türkan(film)-Çınar Saylan

Çınar Ağacı

Ya Sonra

Sen Harikasın

Son Osmanlı Yandım Ali

Neredesin Firuze?

Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü

Polis

Kurtlar Vadisi Pusu(2007)

Gönül(2006)

Zümrüt(2004)

Dişi Kuş(2004)

Yangın Ayşe(1998)

Canan

Kirli Beyaz

Nazan Şara Şatana

http:// http://www.facebook.com/#!/profile.php?id=100002892442552

http://twitter.com/#!/nazansarasatana

 

 
Toplam blog
: 1731
: 4678
Kayıt tarihi
: 09.12.10
 
 

Turizmci; Genel müdür Yazar ; Romanlar, senaryolar müzikkaller... Sinema filmleri, TV filmleri.....