Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Jinekolog Doktor Özlem Gültekin

http://blog.milliyet.com.tr/drozlemgultekin

09 Ağustos '17

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Rahim Ağzı Yara Tedavisi

Rahim Ağzı Yara Tedavisi
 

Halk arasında rahimde yara veya rahim ağzında yara olarak bilinen "servisit" jinekolog doktorlar tarafından en sık karşılaşılan jinekolojik problemlerden birisidir.
 
Rahim ağzı yaraları genel anlamı ile cervicit (servisit) rahim ağzı dokusunun iltihabıdır. Servisit sıklıkla bir enfeksiyona bağlıdır, ancak bazen irritasyon ya da travma sonrası da ortaya çıkabilir.
 
Kadınların yarısından fazlası hayatının bir döneminde cervicit problemine yakalanır. Yaşı ne olursa olsun cinsel yönden aktif her kadın servisit için uygun bir adaydır.
 
 
Rahim Ağzı Yarasının Lazer ile Tedavisi
 
Dokuların lazer ile tahrip edilmesidir. 
Tedavi şekli ne olursa olsun hücrelerin tahrip edilmesini takiben 1-2 hafta kadar süren kirli bir vajinal akıntı görülür. Bu süre zarfında lekelenme şeklinde kanamalar olabilir, bu nedenle işlemlerden sonra 3-4 hafta kadar cinsel ilişkiden kaçınmak gerekir. Tamamen iyileşme bazen 6-8 hafta kadar zaman alabilir.
 
Rahim Ağzı Yarasının Koterizasyon İle Tedavisi
 
Koterizasyon ısı yardımı ile tahrip etmektir. Halk arasında bu işleme "yara yakma" adı verilir.
Kronik servisitteki en eski ve en klasik yöntemdir. Kalem şeklinde bir probun ucundan elektrik akımı geçirilerek ısı elde edilir.
Bir kaç dakika süren işlem esnasında çok hafif ağrı olabilir. Nadiren koter sonrası oluşan nedbe dokusu rahim ağzı kanalında tıkanmalara yol açabilir.
 
Op. Dr. Özlem Gültekin
Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı
 
Toplam blog
: 5
: 1637
Kayıt tarihi
: 17.07.17
 
 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı 5 yasında ilkokula başlayan ilk orta ve lise öğrenimini baba m..