Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Mayıs '19

 
Kategori
İnançlar
 

Ramazan “Yanmak” Demektir.

“Ramaz” kelimesi güneşin sıcaklığının şiddetinden gayet kızmasıdır ki böyle pek kızgın yere “ramda” denir. “Ramazan” “ramda” mastarından “yanmak” manasına gelir. Yani kızgın yerde yalın ayak yürümekle yanmak demektir.
 
Bu aya “Ramazan” denmesinin bir sebebi; bu ayın günahları yaktığıdır.Bu ayda açlık, susuzluk hararetinden ıstırap çekilir. Ve yahut oruç hararetinden günahlar yakılır. (Elmalılı Hamdi Yazır)
 
"Ramazan" kelimesinin öncesine "Şehr" (ay) muzâf yapılarak "Şehr-i Ramazan", bu aya özel isim yapılmıştır. Çünkü bu ayda açlık ve susuzluk hararetinden ıztırap çekilir. Ya da oruç harareti ile günahlar yakılır.
"Ramazan demeyin; çünkü Ramazan, Allah'ın isimlerinden biridir. Bilakis ‘Ramazan Ayı’ deyin. (Tefsiru'l Kur'ani'l Azîm, Ammân, Dâru Usâme, C:1,Sh: 213)
 
Kişi dua ederek hem Yaradan’ı ile doğrudan bir irtibat kurar hem de varlıklar âlemindeki konumunu farkeder. İnsan, dua ile yaratıcıyla iletişime geçmek ister. Böylece iç dünyasında huzur ve mutluluk bularak kendini güvende hisseder. (İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi” Cilt: 4, Sayı: 4Volume: 4, Issue: 4 2015)
 
Tüm bu bilgiler içinde bulunduğumuz bu güzel zaman dilimi ve manası ile buluşturmaktı sizleri. Bilgi sahibi olmak, aydınlanmak rastgele değil manası ile yaşamak. 
 
Her inanışın, özü bağlantı kurmaktır. Var oluşumuz gereği geçmiş ile ya da köklerimizle. Bu bağlantı inanışa göre farklı isimlerle nitelendirilse de (dua, sunu ve sunaklar)  hemen hemen yaratıcı ile bir olma isteğinden gelir. İnsanlar yaratıcı tarafından aklı ile ödüllendirilmiş ‘Oku’ emriyle araştırmaya kendini geliştirmeye ve gerçekleştirmeye yönlendirilmişlerdir. 
 
İçinde bulunduğumuz bu kutsal ayı tam manası ile tanıma ve bu özel günlerde bağlantı kurma şansına sahip olduğumuzu fark etmek ise en güzel ödüllerden. 
 
Yaratıcı ile bağlantı kurabilen ve bu güzel zaman dilimini değerlendirenlerden olmak dileğiyle…
 
Bol bol bağlantı ve sağlıcakla...
 
 
Toplam blog
: 10
: 510
Kayıt tarihi
: 03.10.12
 
 

'Kim' olduğumu hemen yazıyorum hiç bekletmeden; çünkü hayat beklemeyi sevmiyor. Öyle olsa zaman kav..