Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ağustos '19

 
Kategori
İlişkiler
 

Sağlıklı İlişki Evi Kuramı

            Gottman Çift Terapisi'nde çiftler için ilişki haritası görevi gören bir kavramdan bahsedicem. Yedi katlı bir ev bu ve aşağıdan yukarı doğru tüm katlardan bahsedeceğiz. Hepsinin ilişkideki yeri ve önemi ayrı. Evin ilk üç katı çiftin arkadaşlığının temel bileşenlerini oluşturur.Bugün ilk üç kattan bahsedeceğim.
 
           1. Sevgi Haritaları Oluşturmak
            Bu katta önemli olan birbirini tanımak ve bu bilgileri sürekli güncellemektir. Kişi partnerine açık uçlu sorular sorarak onun psikolojik dünyasına ışık tutar. Ve bu kişisel açık uçlu sorular periyodik aralıklarla yenilenmelidir. Çünkü hepimiz sürekli bir değişim içindeyiz. Örneğin; en büyük korkumuz zamanla değişebilir. En sevdiğimiz arkadaşlarımız zamanla değişebilir. Çiftlerbirbirini sürekli merak etmeli ve keşfetmelidir. Partnerin iç dünyasına dair haritalar çizilmeli ve bu güncel olmalıdır. Sevmenin temeli tanımaktır. Ve birini her yönüyle tanıyabilirsek, her yönüyle sevmemiz daha kolay olur.Terapisinde bu basamak için verdiğim ödev genellikle raportaj oluyor. Eğer bu basamakta eksiklik hissediyorsanız, sizde partneriniz için bir raportaj hazırlayabilirsiniz. 
 
            2. Şefkat ve Beğeniyi Paylaşmak
            Zihnimiz insanların hatalarını bulmaya o kadar odaklanmıştır ki bazen yaptıkları güzel şeyleri göremeyiz. Partneri sürekli eleştirmek, küçümsemek ilişkiye kalıcı yaralar verir. Bunun panzehiri olarak partnerin iyi tarafları, güzel yaptığı şeylere özellikle dikkat etmeli ve bunları onunla paylaşarak onu onore etmeliyiz.Bu şekilde saygı, şefkat, beğeni duyguları karşılıklı şekilde oluşmaya başlar. Bu basamak için çiftlere genellikle mektup yazdırıp sesli bir şekilde okumalarını istiyorum. Birbirlerinin en güzel yanlarını yazıp onlar için karşı tarafa teşekkür etmelerini ve onu takdir etmelerini istiyorum. Sizde bu kısımda ilişkinizde eksikler görüyorsanız hemen partnerinize sevdiğiniz taraflarını içeren bir mektup yazabilirsiniz.
 
            3. Yönelişler 
            Bu kısımda partnerimizin "çarpan kapı anlarına" yöneliyoruz. Hepimizin sinirlerinin fazlaca gerildiği ve kontrolden çıktığı anlar olur. Evliliklerde de sıkça yaşanır bu durum. Tam o anlar aslında partnere dair çok şey öğrenebileceğimiz anlardır. Mesela hangi durumlarda çok sinirleniyor, sinirlenince nasıl tepki veriyor? İnsanların hassas olduğu noktalar ve o anlarda verdikleri tepkiler çeşitlidir. Bazısı yıkıcı tepkiler verir, bazısı içine kapanır, bazısı konuşmak ister, bazısı görmezden gelir... Partnerin tepkisini ve hassas noktasını öğrenmek çok önemlidir. Bu şekilde ona o anlarda nasıl yaklaşacağımızı hesaplayabiliriz. Karşıt tepki vermek yerine ona yönelebiliriz. Bu kısım için terapide en hassas oldukları konularda birbirleriyle tartışmasını istiyorum çiftlerin. O tartışma sırasında gözlem yapıp hangi anlarda birbirlerine yöeldiler ve hangi anlarda karşıt tepkiler verdiler onları inceliyoruz. Partnerin hassas yanları ve hassas olduğu anlarda verdiği tepkileri inceliyoruz. Sizde bu kısım için bir hakem seçebilir ya da tartışma bitip sakinleştikten sonra kendinize nasıl tepki verilmesini istediğinizi konuşabilirsiniz.
 
          Bu ilk üç katı güçlü kurabilen çiftler birbirleri ile güzel bir iletişim ve arkadaşlık kurabilir. Bunu kurabilen çiftler tartışmaları verimli geçirebilir. O anlarda birbirlerine dair yeni alanlar keşfederler. Yıkıcı değil yapıcı tartışmalar yaşarlar. Ve birbirlerini besleyebilirler.
 
Toplam blog
: 4
: 219
Kayıt tarihi
: 05.07.19
 
 

“Psikoloji eğitimimi % 100 burslu olarak Okan Üniversitesi'nde tamamladım. Esenyurt Üniversitesi'..