Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

Uzman Diyetisyen Merve Bahtiyar

http://blog.milliyet.com.tr/dyt.mervebahtiyar

16 Şubat '19

 
Kategori
Beslenme / Diyet
 

Sağlıklı Kilo Verme

       Kilo verirken nasıl bir zayıflama programı uyguladığımız oldukça önemlidir. Hem etkili hem de kalıcı bir kilo kaybı için bireye özgü beslenme düzeni oluşturulmalıdır. Çünkü herkesin beslenme tarzı farklıdır yani beslenmemiz parmak izimiz gibir.

       Zayıflama diyetine başlamadan önce sağlık kontorlünden geçilmelidir. Bu sağlık kontrollerinin başında biyokimyasal testler yer almaktadır. Mutlaka kan tahlilleriniz yapıldıktan sonra program hazırlanmalıdır.   

       Zayıflama da yapılan yanlışlardan biri tek tip besine dayalı programların uygulanmasıdır. Ancak bu durum ciddi sağlık problemlerine zemin hazırlayabilir ya da var olan hastalıkları tetikleyerek sorunların büyümesine neden olabilmektedir. Bu yüzdende bir diyetisyen yardım alarak dengeli bir beslenme planı oluşturulmalıdır.    

       Peki kilo verirken nelere dikkat etmeliyim?

Kendinize uygun bir beslenme programı oluşturun. Tek tip besinle tek bir öğün geçirmeyin. Tüm besin gruplarını gün içerisine dengeli bir şekilde dağıtarak tüketmeye önem veriniz.

    Kahvaltı günün en önemli öğünüdür, asla kahvaltıyı atlamayınız. Yapılan çalışmalarda kahvaltı yapan kişilerde gün boyu daha enerjik oldukları ve kan şekerlerinin daha düzenli salgılandığı ispatlanmıştır.

    Öğün aralarının fazla uzun olmaması kan şekerinin düzenlenmesi için önemlidir.

    Öğlen ve akşam yemeklerinde ne yemeliyiz; Öğle yemeğinde proteinden zengin bir yiyecek tüketmek hem tokluk hissinin artmasına hemde düzenli kilo veriminize yardımcı olmaktadır. Elbbette protein ağırlıklı besini neyle tamamladığınızda önemlidir. Yanında mutlaka mevsim salatası da tüketmeyi unutmayınız. Akşam yemekleri biraz daha hafif olmalıdır. Bu yüzden sebze yemeklerini tercih edebilirsiniz.

    Yemekleri nasıl pişirdiğimiz de en az dengeli dağılım kadar önemlidir.
    Kullandığınız yağ, tuz ve şeker miktarını azaltın.
    Yemeklere, çorbalara, salatalara krema ve mayanoz kullanmayınız.
    Kızartma yerine haşlama ve normal pişirme yöntemlerini tercih etmelisiniz. Kızartmayla ortama ve besine akrilamid maddesi geçer ve sağlığa ciddi zararları olan bir maddedir.
    Evde mayaladığınız yoğurdu tüketmeye özen gösteriniz.
    Paketli ürünlerden olabildiğince uzak durunuz.


   Su tüketmeyi unutmayınız.

Uzman Diyetisyen Merve BAHTİYAR

 
Toplam blog
: 4
: 108
Kayıt tarihi
: 14.02.19
 
 

1994, Bursa doğumluyum. İlköğretim ve lise eğitimimi bursada tamamladım. 2017'de Bahçeşehir Ünive..