Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ekim '19

 
Kategori
Tarih
 

Şaman Kam Davulu

Orta Asya şamanlarında, standart bir şaman davulu yoktur. Davulun büyüklüğü, kasnağın kalınlığı standart değildir; oval-çember, köşeli vb oluşu veya bazılarında formunun düzgün olmayışı, arka tutma yerlerinin farklılığı, tokmak farklılığı gibi ayrıntılara bakarsanız bir standart göremezsiniz.
 
Orta Asya çok büyük bir yüz ölçümüne sahiptir. Birbirinden farklı coğrafya ve kültüre sahip pek çok halk vardır. Kuzey, orta, güney halkları hem yaşadıkları coğrafya hem de yakın komşuları ile olan kültürel paylaşımlar nedeniyle birbirlerinden farklılık gösterirler. Buryatlar, Yakutlar, Koriaklar, Samoyedler, Kazaklar, Kırgızlar, Tunguzlar ve adını saymadığım tüm diğer halklar açısından davullar farklılık gösterir.
 
Bu da hem ritüellerinin farklılaşmasına hem kullandıkları enstrümanların yani (konumuz davul olduğu için) davulların yapımı, kullanılan ağacı, modeli, kullanılan deri açısından da farklılık gösterir. Kimi yerde geyik fazlaca bulunur ve geyik derisi kullanılar, kimi yerde at derisi, kimi zaman küçük-büyük baş hayvan derileri. Keza ağaçlar konusunda da bölgesel farklılıklar olsa da genelde kayın ağacı bölgede her yerde bulunduğu için sıklıkla kullanılır.
 
Şamanlık çok geniş kapsamlı bir kültürdür/yapıdır ve şamanlığı değerlendirirken, sadece Orta Asya şamanlığını değil, hemen her toplumda yer alan şamanlık ve ona bağlı araçları (kullanılan ritüel nesneleri ve ritüelleri) ve kültürel yapıyı dikkate almak gerekir.
Barış Künar
 
 
Toplam blog
: 191
: 1283
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

Başlangıçta sadece su ve onun üzerinde salınıp duran sis mevcuttu.  Baba Apsu ortaya çıktı ve tat..