Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Eylül '09

 
Kategori
Deneme
 

Seller ve ölümler

Seller ve ölümler
 

Günümüzde yaşam süresinin uzadığı söylense de; bu herkes için geçerli değil, diye düşünüyorum.

Bana göre, yaşamak, bilgi işidir artık. Bu bilgi de, üniversiteyi kazanma, ya da bitirme bilgisi değil, ‘hayat bilgisidir.’

Sele dikkat, depreme dikkat, cep telefonlarına dikkat, trafik kurallarına dikkat, katkılı yiyecek ve içeceklere dikkat uyarılarının ne anlama geldiğini, bunlarla karşılaştığımızda ne yapmamız gerektiğini bilmek, hayat bilgisidir.

Evvel zaman içinde, insanlar için ölüm; ya bilinmeyen bir hastalık, ya da vadesi yettiyle oluyormuş. Ya şimdi ? Öyle mi ya? Ölüm, hayat bilgisizliği yüzünden, her an, her yerde kol geziyor.

Yapay ortamlar, doğal hayatın yerini aldıkça, ölüm de, doğal olmaktan çıkıp, çepeçevre kuşatıyor varlığımızı. Madem ki bu süreç durdurulamıyor, galiba yapacak bir şey kalıyor geriye. O da hayat bilgisini öğrenmek.

Yüzmeyi bilmek, ilk yardımı bilmek, kırık çıkığa müdahale etmek, yangına karşı savaşmak vb. gibi şeyler okuma yazma bilmek gibi gerekli hayat bilgileridir.

Doğal hayatı, dağda, ormanda, deniz kenarında yaşamak olarak anlamıyoruz. Hep birlikte, sevgi saygı ile sürdürülen bir yaşamdır bu.

Nasıl ki, trafik kurallarına uymamak, yılda 6-9 bin ölüm getiriyorsa, doğal yaşamın kurallarının göz ardı edilmesi de bu günkü gibi ölümleri artıracaktır.

Ömürleri uzatan bilince, HAYAT BİLGİSİ diyoruz.

 
Toplam blog
: 14
: 622
Kayıt tarihi
: 19.02.08
 
 

1947'de Merzifon'da doğmuşum. İlk ve ortaokulu memleketimde, öğretmen okulunu Tokat' ta, eğitim enst..