Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ocak '14

 
Kategori
İnternet
 

Seo nedir ?

Seo nedir ?
 

SEO


SEO, Search Engine Optimization, yani TR. Arama Motoru Optimizasyonu'nun baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. 

Bir web sitesini arama motoru dostu hale getirebilmek adına gerçekleştirilen tüm çalışmaları kapsar. SEO'da başarılı olmanın yolu, önce arama motorlarını anlamaktan geçer. 

Arama motorları da tıpkı diğer web siteleri gibi, en iyi içeriğini kullanıcılara önce sunmaya çalışır. Bu mantıkla listeledikleri web sitelerini bir kalite sıralamasına sokar, en iyiler en başta kötüler ise sonlarda...

Arama motorlarının da tek derdi kendi kullanıcılarına en iyi hizmeti vermektir. Eh buradan çıkarılan ilk ve en öneli çılarım da budur; son kullanıcıya en iyi hizmeti vermek. 

Arama motoru optimizasyonu (SEO) sanıldığı gibi zor bir mantık üzerine kurulu değil gördüğünüz gibi. 

Özellikle son yıllarda SEO sektörü çok hızlı bir şekilde gelişmekte, reklama ayrılan bütçelerden daha karlı ve kalıcı bir tanıtım çözümü olduğu anlaşılmaktadır. Evet SEO sektörü çok ucuz bir sektör değildir ve SEO çalışmaları reklamlar kadar hızlı sonuçlar elde etmenize olanak sağlamaz. Lakin doğru ve iyi planlanarak yapılmış bir SEO çalışması sizi bulunduğunuz sektörde rakiplerinize karşı çok ciddi bir üstünlük kurmanızı sağlar.

Diyelim ki internet üzerinden bir web sitesi projesi yapıyorsunuz; çok iyi bir yazılım yazabilir, yazdırabilirsiniz. Reklam bütçenize milyonlar ayırabilirsiniz. Çok geniş çaplı bir ekip kurabilirsiniz. Web sitenizin konusu ne olursa olsun, eğer marka değeriniz yeterli seviyeye ulaşmadıysa ve reklamlarınız da son bulduysa ziyaretçi trafiğiniz bir süre sonra düşüşe geçecektir. Çünkü web siteniz, siz her şeyi dört dörlük yapmanıza ve hiçbir fedakarlıktan kaçınmamanıza rağmen, SEO konusunda bir düzenlemeye sahip değildir.

Oysa, bir SEO Uzmanı‘ndan danışmanlık alsanız yahut bünyenizde bir seo departmanı bulunmuş olsa, web siteniz hiçbir reklama ihtiyaç duymadan, konusuna göre (genel de olabilir) tüm arama motorlarında yayın hayatına başladığı günden itibaren aktiflik gösterecek ve ziyaretçi toplayacaktır.

Türkiye’de çok iyi düşünülmüş, dahihane web projelerinin büyük hayal kırıklıkları yaratmasının başlıca ve en yaygın sebebi, proje sahiplerinin henüz SEO hakkında pek bilgilerinin olmamasıdır. Ben bunun ayırımını yapabiliyorum, çünkü Türkiye’de adı duyulmuş bir çok web sitesinin mutfağında bulunma fırsatım ve dolayısıyla ciddi tecrübeler edinme fırsatım oldu. (Bu web sitelerini ve nerelerden nerelere geldiğini, hatta zamanında yaptığım hataları da içine katarak, vakti geldiğinde açıklayacağım.) Ayrıca bir uyarıda bulunmalıyım, sektörün uzun süredir içerisinde olan biri olarak söylemeliyim ki; SEO uzmanı olarak danışmanlık aldığınız kimselere, işi vermeden önce iyi düşünmelisiniz.

SEO sektörünün henüz çokça bilinmemesi ve yapılan işin %70'inin zaman alması ve kolay takip edilememesi gibi durumlardan ötürü kendini çokça SEO uzmanı olarak nitelendiren kişiler mevcut. Yanlış bir seçim, projenizin sonu da olabilir.

(SEO hakkında daha detaylı bilgi almak adına, şuradaki seo rehberini de inceleyebilirsiniz: http://www.tamseo.com.tr/arama-motoru-optimizasyonu-seo-rehberi/)

Bazı SEO hataları, web sitenizin ve harcadığınız emeğin boşa gitmesine ve ne yazık ki sıfırdan başlamanıza sebebiyet verebilir. Bu yüzden özellikle bir seo danışmanlığı alacaksınız, seo danışmanlığı verecek seo uzmanının referanslarını isteyin. Bir seo uzmanının size herhangi bir sıra garantisi vermesinden önce, sitenizi incelemesi, sonrasında rakiplerinizi incelemesi gerektiğini de unutmayın.

 

 
Toplam blog
: 3
: 990
Kayıt tarihi
: 31.03.12
 
 

Pamukkale Üniversitesi'nde borsa üzerine eğitim aldım. Anadolu Üniversitesi'nde işletme bölümünde..