Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ağustos '17

 
Kategori
Hukuk
 

Serdarhan Topo ile Bilişim Hukuku Üzerine Söyleşi

Serdarhan Topo ile Bilişim Hukuku Üzerine Söyleşi
 

Bu makalemizde Av. Serdarhan Topo ile bilişim suçları avukatı ve bilişim hukuku konularını kapsayan bir söyleşi düzenledik. Av. Serdarhan Topo’ya göre “Bilişim suçları avukatı, başta bilişim alanında suçlar olmak üzere e-ticaret hukuku ve internet hukuku gibi alanlarda da uzmanlaşmış olan avukata verilen isimdir.”

Elbette bilişim suçları avukatının uzmanlaştığı konular üzerinde durmadan evvel bilişim hukukundan ne anlaşılması gerektiği üzerinde durmamız faydalı olacaktır. Bilişim hukuku, bilişim sistemleri üzerinden işlenen suçları kapsamaktadır. Aslında bu tanıma yalnızca bilişim sistemlerini almamız pek doğru değildir. Çünkü bilişim hukuku, aynı zaman internet ve internet üzerinden verilen hizmetleri de kapsamaktadır.

Teknolojinin her geçen gün hızla ilerlemesiyle beraber farklı suç tipleri de ortaya çıkmaktadır. Bu manada ortaya çıkan en temel suçlar da bilişim suçlarıdır. Hukukumuzda bilişim suçlarına yönelik olarak tek bir kanun mevcut değildir. Fakat mevcut kanunlara bilişim suçlarıyla alakalı birtakım maddeler eklenmiştir.

Av. Serdarhan Topo konunun devamı ile ilgili şunları söyledi: “Ancak şunu belirtmeliyiz ki bilişim suçlarıyla alakalı en kapsamlı düzenleme şu anda yürürlükte bulunan Türk Ceza Kanunu’nda yer almaktadır. Türk Ceza Kanunu’nun “Bilişim Alanında Suçlar” başlığı altında birtakım bilişim suçlarına yer verilmiştir. Söz konusu suçların neler olduğunu şu şekilde sıralayabiliriz: Bilişim sistemine girme ve orada kalma suçu (TCK m.243), bilişim sistemini engelleme, bozma, verileri yok etme veya değiştirme suçu (TCK m.244), banka ve kredi kartlarının kötüye kullanılması suçu (TCK m.245). Kanunda yer alan suç tiplerine baktığımız zaman aslında hangi suça daha sık rastlandığına dair bir ayrıma gitmemiz pek mümkün değildir. Globalleşen dünyada artık bilişim sistemleri ve internet insanların hayatlarının vazgeçilmez bir parçası olmuştur. Elbette bu durum,  kötü niyetli kimselerin de gözünden kaçmadığından dolayı Hukuk Bürosu olarak prensiplerimizin büyük bir kısmını bilişim suçlarındaki büyük artışa karşı hukuku korumaya yönelik oluşturduğumuzu ifade edebilirim. Bilişim hukukunda aktif olarak çalışan bir avukat olarak bilişim suçları avukatının bu temel çalışma alanlarına dikkat etmesi kanaatindeyim.”

Her avukat, şüphesiz ki hukuki bilgiye sahiptir. Ancak konu bilişim hukuku ise hukuki bilginin yanında bilişim suçları avukatı teknik bilgiye de sahip  olmalıdır. Bilişim sistemlerinden ve internetten anlıyor olmak bilişim suçları avukatı için  çok önemlidir. Aksi halde müvekkilin talepleri net bir şekilde anlaşılamayacak ve dolayısıyla uygun çözüm önerileri sunulamayacaktır. Bu nedenle bilişim hukukunu ilgilendiren konularda yardım almak isteyen kimselerin konuyla alakalı aktif olarak çalışan ve yeterli teknik bilgiye sahip olan avukatlar ile birlikte çalışması en doğru tercih olacaktır.

Bilişim Suçları Avukatının Verdiği Hizmetler

Bilişim avukatı Serdarhan Topo ile söyleşiye devam ederken bilişim suçları avukatının verdiği hizmetlerle alakalı şunları ifade etti: ”Bilişim suçları avukatının vermiş olduğu hizmetlere bakarsak aslında ilk olarak TCK’da yer alan bilişim suçlarının çözümlenmesine karşı çalıştığını söyleyebiliriz. Yani TCK’da yer alan bilişim suçlarından birisinin mağduru olmuş kimse uzman bir avukata danıştığı takdirde avukat, kendisinin bu mağduriyetinin giderilmesi ve fail veya faillerin cezalandırılması için uğraşacaktır. Fakat en başta da söylemiş olduğumuz üzere bilişim suçları avukatının çalışma alanı aslında sanıldığından  daha geniştir. Her ne kadar özel bir düzenleme yer almasa da hakaret, tehdit, şantaj, dolandırıcılık gibi suçların da internet üzerinden işlenmesi mümkündür. Dolayısıyla bilişim suçları avukatının çalışma alanını bu suçlar da oluşturmaktadır. İnternet üzerinden de işlenebilen bu suçlar hakkında ayrıca bir düzenleme TCK’da mevcut olmadığından dolayı  her bir suç tipi hakkında var olan düzenlemeler uygulama alanı bulacaktır.

Bilişim suçları avukatı, yalnızca suç işlendiği zaman değil; öncesinde de kendisine danışanlara yardımcı olmaktadır. Yani söz konusu suçların mağduru olmamak adına alınabilecek birtakım tedbirler mevcuttur. Uzman bir avukata danışıldığı takdirde alınabilecek tedbirler hakkında bilgilendirilmek de mümkün olacaktır. Bunların yanı sıra bilişim suçları avukatı e-ticaret hukuku alanında da uzmanlığa sahip olacağından dolayı bu konuda da kendisine danışanlara yardımcı olacaktır. Sonuç olarak şunu belirtmeliyiz ki bilişim suçları avukatının çalışma alanı çok geniş olup bilişim hukukunu ilgilendiren her türlü konu hakkında kendisine danışılması mümkündür.”

Bilişim Suçlarında Uzman Avukat Seçimi

Bilişim suçlarının çözüme kavuşturulmasında uzman bir avukatla çalışılması önem taşımaktadır. Çünkü uzman bir avukat, gerekli bilgi ve tecrübeye sahip olduğundan dolayı sorunun çözümü için izlenmesi gereken yolu doğru bir şekilde tespit edecektir. Aynı zamanda bilişim hukukunu ilgilendiren konularda, özellikle bilişim suçlarında hızlı bir biçimde hareket etmek önemlidir. Uzman bir bilişim suçları avukatının seçimi ile ilgili Serdar Han Topo: “Bilişim suçları avukatı seçerken hızlı hareket etmek bazen hatalara sebebiyet verebilmektedir. Ancak doğru bilişim suçları avukatı ile çalışıldığı takdirde hızlı bir şekilde hukuki süreç başlatılacak ve eksiksiz bir şekilde ilerletilebilecektir. Bilişim hukuku alanında yürüttüğü çalışmalarının her birin Tüm bu niteliklere de yalnızca alanında uzmanlaşmış bir bilişim avukatının sahip olabileceğini de söylemek gerekir.” ifadelerini kullandı.

Alanında uzman bir bilişim suçları avukatına danışılması, meydana gelebilecek hak kayıplarının önüne geçilmesinde etkilidir. Uzman bir bilişim avukatı, tecrübesi ve bilgisiyle müvekkilinin sorununu en doğru şekilde tespit edecektir. Ancak eğer bilişim sistemleri ve internet konusundan anlamayan bir avukata gidilirse sorunun tespiti bile mümkün olmayacaktır. Hiç kimse ne söylediğini anlamayan, internete hakim terimlerden haberi olmayan bir kimseye danışmayı elbette ki tercih etmez. Bu sebeple uzman bir bilişim avukatı bilişim hukukunu ilgilendiren her türlü konuda en etkili danışman ve sorun çözücü olacaktır.

Bilişim Suçları Avukatı ve Sıkça Sorulan Sorular

Bilişim suçları avukatının çalışma alanı geniş olduğundan dolayı karşılaştığı sorular da farklılık göstermektedir. Bilişim suçları avukatılarına sıkça sorulan soruları sorduğumuzda şunları söyledi: “Bilişim alanında uzman olarak çalışan bir hukuk bürosu olarak en çok sorulan sorulardan birisi, internet üzerinden içerik kaldırma işleminin nasıl gerçekleştirileceğidir. Bilindiği üzere internet ortamında paylaşılan bazı içerikler kişilik haklarını ihlal etmekte ve bu da kişilerin manevi hatta  maddi zarara uğramasına neden olmaktadır. Bu sorun ile bilişim avukatına danışıldığı takdirde uzman avukat, 5651 sayılı Kanun ve diğer düzenlemeleri de göz önünde bulundurarak karşısındakinin sorununu en kısa sürede çözecektir.

Bilişim suçları avukatına sıkça sorulan sorulardan bir diğeri de internet üzerinden tehdit, hakaret veya şantaj mağduru olanların ne yapabileceğidir. Bu konuda uzman avukat TCK hükümleri çerçevesinde hareket edecek ve faillerin cezalandırılması için uğraşacaktır. Bilişim avukatına sorulan sorulardan bir diğeri ise e-ticaret hukuku alanında olmaktadır. Aslında bu bir nevi danışmanlık hizmetidir. Ayrıca online itibar yönetiminin sağlanmasında da bilişim suçları avukatına önemli bir rol düşmektedir. İnternet üzerinden gerçekleştirilen dolandırıcılık suçuna karşı da bilişim avukatına danışıldığı sıkça görülmektedir. Bu konuda  da yine TCK hükümleri temel olarak uygulama alanı bulacaktır. Gerek sanal ortamdan istenmeyen fotoğraf, video ve diğer içeriklerin kaldırılmasında gerekse hakaret, şantaj, iftira gibi suçlar nedeniyle mağduriyetin giderilmesinde bilişim suçları avukatı devreye girmektedir. Bilişim hukukunu ilgilendiren konularda bilgi ve yardım almak için mutlaka bir uzmandan hukuki destek alınmalıdır.”

Ayrıca konu hakkında TeleVidyon ekibinin hazırlayıp sunduğu Bilişim Hukuku alanındaki programı da izleyebilirsiniz.

Program Link: https://youtu.be/D5tk55Sxwvs

Av. Serdarhan Topo'ya teşekkürler.

 
Toplam blog
: 3
: 456
Kayıt tarihi
: 29.03.15
 
 

Doğma büyüme Ankaralıyım… Nihayet hayellerimin şehri olan İstanbul'a birkaç ay evvel taşınmış bul..