Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Ekim '07

 
Kategori
Sinema
 

SessizliğiN Senfonisİ-Beethoven'ı Anlamak

SessizliğiN Senfonisİ-Beethoven'ı Anlamak
 

“Havadaki titreşimler insan ruhuyla konuşan Tanrı’nın nefesidir.Müzik Tanrı’nın lisanıdır.”

9.senfoniyi bestelerken aşık olur Beethoven;o dönemin müzik başkenti olan Viyana’da müzik adına hayallerinin kabına sığamayacak bir fırsat yakalayan Anna Holtz’a.Tanrı aklını tıka basa müzikle doldurmuştur onun,kafasında asla susmayan bir senfoni hayat…Ama bir mahkumun yalnızlığıdır ondaki,notalarının parmaklıkların arasından çıkarma vakti geldiğinde Tanrı onu yollar ve uzatır ellerine ve açılır demir parmaklıklar.İşte özgürlüğünün anahtarıdır,zamanın egemen anlayışına karşı megaloman,narsist erkeklerin dünyasında dimdik duran bu besteci kız Beethoven’ın deyişiyle Tanrı’nın sekreteri.

Copying Beethoven/Beethoven’ı Anlamak:Ed Harris(4 kez Oscar Adayı) Diane Krugeir (Truva’nın ödüllü Helen’i) ve kamerayı bir çiçek dürbünü misali en güzel görüntülere göre evirip çeviren,sıra dışı yaratıcı bir yönetmen;Agnıeszka Holland.Senaryo ise duvarlara koca harflerle yazılacak repliklerle dolu.

“Sessizlik seni çevrelediğinde ruhun şarkı söylemeye başlayabilir.”

“Bir kadının beste yapması bir köpeğin arka ayakları üzerinde yürümesi gibidir.İyi yapılmamıştır ama yapılmış olması bile şaşırtıcıdır.”(Ayrıca V.Woolf-Kendine Ait bir Oda’da da geçer)

“Beni kopyalıyorsun Anna;dünyanın ikinci bir Beethoven’a ihtiyacı yok ama sana var.”Ki entelektüel bir osuruğa benzetmiştir önüne koyduğu ilk bestesini ve gözyaşı.Ama umut…

9.senfoni:Orkestrayı karşılıklı yöneten iki çift elin dansı,uyumu,birleşimi,aşk ve gözyaşı;ter ve başarı.Fakat duyulmayan alkışlar ,icat ettiği dili,Tanrı’nın ona bahşettiği yeteneği duyamayan bir besteci.

Tanrı’nın sesini okuduğu dudakların notalarını yazan Anna’nın filmin sonunda duyduğu senfoni ölümün ezgisidir artık.Ama Beethoven Tanrı’ya adar ölüm döşeğinde Anna’nın kaleminden evrene saçılan bestesini,beynindeki yankıları:Şükran bestesi.

Film biter,sonunu verse de en başında ve kulaklarınız artık işitmez olur dünyanın gürültüsünü. Geriye sessizliğin düşleriyle müziği işiten Bayan Holtz.Anka Kuşu’nun yeniden doğuşu küllerinden.

Aşkın notalara dokunuşudur içinizde çalan ezgi.Bir senfonidir sessizliğinizde yankılanan… Sadece kafasındaki sesleri yazarak rahatlayan bir dahi. Şimdi Beethoven’ı anladınız mı?

 
Toplam blog
: 39
: 1464
Kayıt tarihi
: 24.06.07
 
 

19 yaşında İstanbul Üniversitesi'nde amerikan edebiyatı öğrencisiyim. Hobilerim: okumak, yazmak, fil..