Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Ağustos '19

 
Kategori
Genel Sağlık
 

Sinsi Birikim: Trans Yağ

 Maliyetinin düşük ve lezzetli olmasından ötürü tüketimi tercih edilen trans yağ içerikli hazır gıdalar, insan sağlığı açısından önemli riskler taşımaktadır. Bitkisel yağların hidrojenizasyon yöntemiyle (hidrojen eklenmesiyle) yapay trans yağlar oluşturuluyor. Farkında olmadan trans yağ tüketen insan sayısı ne yazık ki çok fazla sayıda tespit edilmiştir. 

 Trans yağ üretimi, margarin endüstrisiyle başlamış ve margarin dışında zamanla diğer ürünlerde de katkı maddesi olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bu ürünlere gofret, mayonez, kek, cips, bisküvi, milföy hamuru ve diğer paketli ürünler örnek gösterilebilir. ''Trans yağ yoktur.'' ifadesi bulunan paketli gıdalarda da trans yağ mevcuttur. Böyle bir ifadenin üründe bulunması için ürünün 100 gramında 1 gramdan az miktarda trans yağ bulunması şartı yeterlidir. Fakat bir ürünün 1 gramdan az miktarda trans yağ içermesi, o ürünü rahatlıkla tüketeceğimiz anlamına gelmez. Günde 5 gram trans yağ tüketmek, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini %25 oranında artırmaktadır. Gün içinde birçok çeşit hazır ürün tükettiğinizi varsayarsanız vücüdunuza aldığınız trans yağ miktarı 1 gramı rahatlıkla aşacaktır. Yapılan güncel araştırmalarda kek,bisküvi,margarin ve cipste bulunan trans yağ oranları tespit edilmiştir. Bu oranlar sırasıyla %0.17 - %0.92 , %0.11 - %0.46 , %0.19 - %0.79 , %0.26 - %1.21 ' dir.

 Tüketmek istediğiniz bir hazır gıdanın trans yağ içerip içermediğini,eğer trans yağ bulunuyorsa kaç gram bulunduğunu ürün paketinin üzerinde bulunan ''Enerji ve Besin Öğeleri'' başlıklı tabloyu inceleyerek öğrenebilirsiniz. Bazı ürünlerde trans yağ yerine hidrojenize edilmiş bitkisel yağ gibi, trans yağın yerini tutan kelimelerle karşılaşabilirsiniz. 

 Sağlığı olumsuz etkilemede önemli rolü olan trans yağ, tüketimi azaltıldığında kalp hastalıklarının da %6 - %19 arasında azalabileceği söyleniyor. Vücudumuzda biriktirdiğimiz yapay trans yağ miktarı arttıkça, kalp hastalıklarına zemin hazırlayan ve halk arasında kötü kolesterol olarak bilinen LDL miktarı kanda yükselmekte ve kötü kolesterolün birikimini önleyen ve onu düşürme işlevine sahip olan iyi kolesterolü (HDL) düşürmektedir. Geçtiğimiz yıllarda yapılan çalışmalarda, vücutta trans yağ birikiminin alzheimer, diyabet ve kolon kanserine yakalanma riskini artırdığını tespit edilmiştir. Ayrıca, çocuklarda büyüme ve gelişmeyi destekleyen araşidonik asiti azaltmaktadır.

 Stj. Hem. Büşra Nur DURMAZ..

 

 
Toplam blog
: 2
: 247
Kayıt tarihi
: 12.08.19
 
 

Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik  Sağlık hakkında farkındalığınızın artması dileğimle.. ..