Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Haziran '19

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Şişmanlık ve Yanlışlar

Şişmanlık; Vücudun yağ kütlesinin yağsız (kas) kütlesine oranının aşırı artması sonucu, boya göre ağırlığın olması gereken düzeyin üzerine çıkmasıdır. Birçok kronik hastalığa yol açabileceği için şişmanlığın oluşmadan önlenmesi büyük önem taşır. 

Kaç Çeşit Şişmanlık Vardır?

Şişmanlık, temelde 3 ana grupta sınıflandırılır ve bunlar; anatomik, etiyolojik ve fizyolojik şişmanlıktır. Anatomik olarak, görünüşe göre (ince yapılı, orta yapılı, kalın yapılı) ve cinsiyete veya yağ dağılımına göre (android - elma tipi, jinoid - armut tipi); etiyolojik olarak, eksojen (aşırı beslenmeden) ve endojen (doğuştan); fizyolojik olarak ise, hipertrofik (yağ hücresinin hacmi büyük) ve hiperplastik (yağ hücresinin sayısı fazla) şeklinde sınıflandırılmaktadır.

Şişmanlığın Nedenleri Nelerdir?

Besinlerle fazla enerji alımı ve fiziksel aktivite eksikliği ile enerji harcamasının azlığı şişmanlığa yol açabilir ancak şişmanlık sadece hareketsizlik ve fazla yeme alışkanlığı ile açıklanamaz. Çevremizde çok yemek yiyen ve kilo almayan insanlar bu tanım içerisinde açıklanamaz. Vücut ağırlığının düzenlenmesinde rol alan hormonal ve sinirsel faktörler, genetik faktörler olup şişmanlığa neden olabilirler. Tiroid, hipofiz, böbrek üstü, pankreas ve cinsiyet hormonlarının yapımında ve fonksiyonlarındaki bozukluklar sonucunda kişinin iştahı artabilir, bazal metabolizma hızı yavaşlayabilir ve enerji dengesi bozularak şişmanlık oluşabilir. Şişman bir birey incelenirken mutlaka ama mutlaka bir psikolojik faktörlerin de araştırılması gerekir.

Şişmanlığın Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Şişmanlığın tedavisinde uygulanan yöntemler; davranış değişikliği tedavisi, diyet tedavisi, fiziksel aktivitenin artırılması, ilaç tedavisi ve cerrahi girişimlerdir. Bunların içinde en doğru olanları, beslenme tedavisi ile birlikte davranış değişikliği tedavisi ve fiziksel aktivitenin artırılmasıdır.

Yanlış Zayıflama Yöntemleri Nelerdir?

Kişiye özel olmayan gazete,dergi ve sosyal medyada yer alan egzersiz programları

Online egzersiz programları

Tek tip egzersiz programları (sadece aerobik veya sadece kuvvet)

Zayıflattığı iddia edilen ve pek çok yan etkisi bulunan ilaçlar

Bireyin egzersiz kapasitesinin üstünde şiddetli ve sıklıkta yapılan egzersiz programları

Gerçek kilo kaybı yerine sadece su kaybına neden olan diüretik ilaçlar, otlar, çaylar ve saunalar

Yeterli, dengeli ve doğru aktivite alışkanlığı kazandırmayan programlar

Kısa sürede hızlı kilo kaybettirdiği öne sürülen tehlikeli egzersiz programları

Pilates ve yoga gibi düşük şiddetli aktiviteler

Diyetisyen tarafından yazılmamış ve kişiye özel olmayan diyet listeleri

Yanlış Zayıflama Yöntemleri Nelere Yol Açabilir?

Baş ağrısı, yorgunluk, konsantrasyon bozukluğu, sinirlilik, bulantı, kusma, ishal, kabızlık, safra ve böbrek taşı, kalp ritminde bozukluk, tansiyon düşüklüğü, adet düzensizliği, kuru cilt, saç dökülmesi, saç incelmesi, uyuşukluk, soğuğa karşı tahammülsüzlük, idrarda protein görülmesi, mineral ve elektrolit dengesinde bozukluk, bazal metabolizma hızında azalma olur.

 

 
Toplam blog
: 10
: 162
Kayıt tarihi
: 21.12.18
 
 

Spor fizyolojisi anabilim dalı mezuniyetim sonrası yerel bir belediyeye bağlı sağlık müdürlüğünde..