Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Eylül '16

 
Kategori
Teknoloji
 

Siyasetçinin Sosyal Medya Hesabı Nasıl Yönetilmeli?

Siyasetçinin Sosyal Medya Hesabı Nasıl Yönetilmeli?

Sosyal medyanın günümüzde büyük nimet olduğunu her fırsatta dile getirmekten hiç çekinmiyorum. Bahsettiğimiz mecra; günümüz koşullarında pazar araştırmalarından satışa kadar tüm girişimcilik faaliyetlerini yürütebileceğiniz, kapı kapı dolaşmadan müşterilerinizin evine girebileceğiniz, ihtiyaçları tespit edebileceğiniz, arz - talep dengesini kurabileceğiniz çağın en güzel mecrası olma özelliğini taşıyor. Etkili kullanıldığında, yıllarca birçok alanda faaliyet gösteren holdinglerden daha fazla gelir elde edilebildiğine sayısız örnekler verilebilir.

Sosyal Medya Aslında Nedir?

Sosyal medya, geleneksel medyanın çağımıza ayak uydurmakta yaşadığı sorunları aşabilmek için tasarlanan yeni iletişim kanalı olan yeni medyanın sadece bir ayağıdır.

Yeni medya sayesinde herkes kendi mikrobloğunu oluşturabiliyor, istedikleri konularda fikir beyan edebiliyor. Mikroblogla başlayan bu serüven gün geçtikçe fotoğraflar hatta videolarla desteklendi.

Sosyal medyada başarı ise kesinlikle bir sır değil.

Ben, işin siyasi pazarlama kısmında olduğum için bu konuda yapılması gerekenleri kaleme almanın daha doğru olduğunu düşünüyorum.

Daha önce web sitemizde kaleme aldığım yazımda “Siyaset bir pazarsa, siyasetçi o pazarın ürünüdür” demiştim. Öyle ki; siyasetçinin özelliklerini vatandaşa ne kadar iyi anlatırsanız, o kadar doğru kitleye ulaşır ve başarınızı ortaya çıkarabilirsiniz. Bu yüzden siyasetçiyi bir ürün olarak belirtmek en uygun tanım olacaktır.

Peki, bir siyasetçinin sosyal medya hesabı nasıl yönetilmelidir?

Bu sorunun cevabını maddeler halinde verebilirim.

1-      Hesap sahibinin mevkisinin şehir ve ülke protokolündeki yeri bilinmeli

2-      Gün içerisindeki paylaşımlar, takipçilerin aktif olma saatleri de göz önünde bulundurularak programlanmalı

3-      Konuşma dili kesinlikle hesap sahibinin ağzından olmalı

4-      Uzun cümlelerden kaçınarak, kısa ve öz anlatım biçimi kullanılmalı

5-      Paylaşımlar en fazla 3 adet fotoğrafla desteklenmeli (Kalabalık, vücut dili mesajları içeren ve samimi görüntülere sahip fotoğraflar)

6-      İçerik paylaşılan programda siyasetçinin yaptığı konuşmadan ziyade etkinlikteki insanlara davranışı daha dikkat çekici olacağından, siyasetçinin konuşma görüntüleri yerine vatandaşlarla olan kareleri kullanmakta fayda olacaktır.

7-      Siyasi partiye göre de değişebilen bir detay; bana göre yazılarda birinci tekil yerine birinci çoğul kişi kullanılmalı. Böylece hesap sahibi daha mütevazı bir yaklaşım içerisinde görünecektir. Aynı zamanda yapılan hizmetleri, arkasında bir güç ile başardığının da sinyalini verecektir.

8-      Ziyaret edilen dernek, vakıf, işyeri vb. yerleri paylaşırken sahiplenici cümleler kullanılmalı. Örneğin; “Alsancak esnafımızı ziyaret ederek, yaşadıkları sorunlar hakkında bilgi aldık”

9-      Vatandaşın siyasetçiyi o makama neden getirdiğini unutmadan, sorumluluklarının bilincinde cümleler kurulmalı. Örneğin; “Alsancak esnafımız işgaliye sorunlarını ileterek ilgilenmemizi talep ettiler. Gerekli görüşmeleri yaparak kendilerine bilgi vereceğimizin sözünü verdik”

10-   Paylaşımların tümü siyasi içerikli olduğunda bir süre sonra takipçiler bundan rahatsız olacaktır. Gündelik hayattan paylaşımlar yapılmalı, samimi bir ortam oluşturulmalı

11-   Ülkemizde her ne kadar tercih edilmese de ben, özeleştirilerin paylaşılmasından yanayım. Örneğin; “Vatandaşımızın bu durumdan rahatsız olduğunun farkındayız ve bu hatamızı en kısa sürede telafi etmek için var gücümüzle çalışıyoruz.” Hatalarının farkında olmak, insanlar tarafından takdir edilen bir davranıştır.

12-   Noktalama işaretleri ve yazım kurallarına dikkat edilmesi, mesajın iletilmek istendiği kesime verilen önemi gösterir. Bunun için Türk Dil Kurumu’nun Yazım Kuralları sayfasını sık sık ziyaret etmekte fayda var.

13-   Siyasi büyüklerden bahsederken hitap şekli oldukça önemlidir. Vatandaşın takdiri kadar, partinizin genel merkez değerlendirmesi de siyasetçinin bir sonraki dönem adaylığı yada yeni görevleri açısından önem arz eder. Örneğin; “Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımız Sayın Binali Yıldırım’ı makamında ziyaret ederek, şehrimizin ulaşım sorunları hakkındaki talepleri ilettik”

14-   Hashtag kullanılarak, takipçiler dışında belirtilen etiketleri arayan kişilerin de paylaşımı görmesi sağlanmalı

15-   Son ve en önemli madde ise siyasetçinin, mensubu olduğu partinin teşkilatlarıyla her daim iç içe olduğu sürekli vurgulanmalı.

 

Sabırla okuyan herkese teşekkür ederim.

Huzurla kalın…

 
Toplam blog
: 2
: 96
Kayıt tarihi
: 26.09.16
 
 

Açıklamaların canı cehenneme! Gülen Adam çok bilmişlik yapacak yer arıyordu, buldu... Regards! ..