Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Kasım '06

 
Kategori
Sosyoloji
 

Siyasette CHP'li olmak

Sol hareketin Türkiye'deki adresi belki de zorlama ile CHP olmuştur. Rahmetli İsmet Paşa'nın ortanın solu söylemi CHP'yi sol yapmaya yetmemiştir.

Sol partilerin dünyada ki yapılanmalarına bakılınca belirgin bir sınıf hareketi görülür. Sol işci sınıfının haksal bir ifadesi, iktidar olma hırsıdır. Ancak Türkiye'de CHP bu zorlamanın içinde dirense de kalamamıştır

Ulu önder ATATÜRK'ün kurduğu CHP aydınlanma hareketinin lokomotifi olmuştur. Ancak dünyadaki sol söylemden uzak ulusalcı ilerici devrimci halkçı demokratik rejimi destekleyen asker kökenli (sonradan sivil) bir hareketti.

Ulu önder "biz sol bir parti kurduk" da dememiştir.

Sayın İsmet Paşa hareketlerinde daha sola yakın bir çizgi çizmiş ve ortanın solu anlayışı ile ülkede sol bir yapılanmayı belirlemiştir. Gerek TİP ve gerekse toplumsal çıkışlar CHP'yi sol olarak kabul etmemişlerdi.

Sayın Ecevit sol anlayıştan yani dünyaki sol çizgiye hiç yaklaşmamış daha çok ulusal demokrat bir anlayışla solda Anadolu yorumu getirmeyi amaçlamıştır.

80 sonrası askeri rejim sol kavramı örgütsel bazda ele alan kesimi biraz sindirmiş ve belki de Anadolu soluna destek sağlamıştır.

CHP'nin yeniden açılması ile yönetim kadrosu dünya soluna uymaya çalışmış seçimlerde istediğini alamayınca ulusalcılığa soyunmuş istediğini alamamıştır.

Yeni bir seçim yaklaşmakta, "CHP ne yapacak, ne yapmak istiyor?". Kendini seçmenine nasıl ifade edecek.

Ecevitle çıkış yakalayan Anadolu solu kendine yuva bulacak mı?

Benim kişisel kanaatim insanımız kendine değerlerine yaşam şekline inançlarına paralellik gösteren bunları gözetirken ekonomik ve sosyal politikaları açıklayan bir CHP görmek istiyor..

 
Toplam blog
: 6
: 691
Kayıt tarihi
: 20.10.06
 
 

Karadeniz'in en önemli ili Trabzon'da hayatın bana tanıdığı fırsatla 36 yıldır yaşamaktayım. Karade..