Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Kasım '12

 
Kategori
Teknolojinin Geleceği
 

Sokak Futbolundan Pes'e uzanan bir yolculuk

Sokak Futbolundan Pes'e uzanan bir yolculuk
 

Sokak Futbolundan Pes'e Uzanan bir Yolculuk


Eskiden topu alırdık çıkardık sokağa. Sokak lambaları yanana kadar top oynardık. Plastik toplar vardı vurduğumuzda rüzgarın etkisiyle uçan. Patlayınca aramızda para toplayıp tekrar bakkaldan bir top alırdık. Sonra yavaş yavaş teknoloji hayatımıza girmeye başladı. Konsollu oyunlar artık hayatımızdaydı. Evlerde genellikle bilgisayarlar az olduğundan internet cafelerde toplanılır sanal oyunlar oynanırdı. İster arkadaşlarımızla rakip oluyorduk ister ise aynı takımda oluyorduk.

Bilgisayarın hayatımıza girmesiyle mahalle maçları yavaş yavaş azalmıştı. Üstelik yaşlar da büyüyordu. Artık halı sahalara abonelik dönemi geliyordu. Çok oyun etkiledi bizi. Çok oyun hayatımıza damga vurdu. Önce “Commodore 64¨ vardı. Çok hantal bir yapısı vardı ama dönemin en iyisiydi. Sonra “Fantastic Soccer” vardı. Tepeden görülen adamlarla, çaprazdan atılan goller unutulmazdı. Goller tek çaprazdan atılıyordu ve ekrana “Goal!” yazısı çıkınca çocuk gibi seviniyorduk. Elbette Commedore’un en önemli oyunu “Kick Off”tur. Top büyüye büyüye bir hal oluyordu ama o zamana göre çok gerçekçiydi. Sonra Amiga 500 efsane ortaya çıktı. Onunla birlikte “Sensible Soccer”destanı da ortaya çıktı. Binlerce genci sabahlatan bir oyundu. Kuş bakışı görüntüsüne rağmen muhteşem bir database e sahip olan bir oyundu.

Zamanla atariler çoğaldı. Oyun için 99 oyundan oluşan kasetler alıyorduk. Eve gelince 99 oyundan en fazla 10 oyundan ibaret olduğunu anlıyorduk. Yine de o keyfin yerini hiçbir şey tutmazdı. Tsubasa çizgi filmi ile birlikte Kaptan Tsubasa oyunu favoriler arasına eklendi. Elbette o zamanda ateri salonları revaçtaydı. Bir jeton alıp makineye karşı oynardık, bazen ise arkadaşlarımıza rakip olurduk. Ama henüz makinenin her zaman galip geleceğini yavaş yavaş öğreniyorduk.

Bilgisayarlar evlerde etkinliğini artırmaya başlamıştı artık ve “FİFA” zamanı gelmişti. Fifa 96-97-98-99-2000-2001 ve diğerleri… Fifa 97'de spiker diyalogları damgasını vurmuştu. Fifa 98'de ise Jumba Bamba şarkısı damgasını vurmuştu. Fifa 99 ise muhteşem arayüz ve grafik tasarımıyla çığır açmaya devam ediyordu. 2000'lerle birlikte Fifa yerini “Konami”ye bıraktı. Yani “Pes” adını verdiğimiz oyuna bıraktı yerini. İnanılmaz derecedeki gerçekliği, oynanabilirliğiyle ile bir oyundan fazlasını sunuyordu. Pes ile birlikte playstation salonları kurulmaya başlandı ve gençlerin gözdesi haline geldi ve hala da gözde olmaya devam ediyor. Teknolojinin bize kazandırdığı yönlerini düşünürken kaybettirdiği yönleri de unutmamalıyız.

 
Toplam blog
: 2
: 297
Kayıt tarihi
: 07.11.12
 
 

E-Ticaret,Teknolojik Gelişmeler,Genç Girişimci ..