Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Aralık '16

 
Kategori
Deneme
 

Sosyal dünya

Sosyal Medya çok geniş bir alan. Bu yüzden öncelikle günümüzde gelişen teknolojiyle bağlantılı olarak ortaya çıkmış “MODERNLİK” kavramını ve günümüz toplumunun bu kavramdan nasıl etkilendiğinden bahsetmek istiyorum.

Gelişen teknolojinin bir getirisi de Sosyal Medya oldu. Bu platformda birçok iletişim ağları ortaya çıktı ve nihayetinde kendini zamanla sürekli yenileyip her platformda yerini alan “MODERNLİK” kavramı sosyal medyanın da içerisine girdi.

Başta insanların birbirleriyle daha iyi iletişim kurmasına hizmet etmeyi amaçlayan sosyal medya platformunda gelişen sosyal ağlar zamanla, gelişen ve sürekli kendini yenileyen “MODERNLİK” kavramı ile iç içe ilerlemeye başladı. Kulağa başta iyi gelen bu birlikteliğin zamanla getirileri büyük oldu. Şöyle ki insanların gerçek dünyadan kopup sosyal medyayı başka bir alem olarak görme eğilimine döndü.

İnsanların bu kendilerini kaybediş serüveninden maddi bir gelir elde eden sosyal ağ kurucuları zamanla bu platformda geliştirdiği tüm uygulamaları insanların günlük yaşamını sosyal ağa taşıyarak yapmaya başladı. Bunu yaparken insanların karakteristik yönlerinden faydalanıldı. Mesela, insanların beğenme, beğenmeme, sinirlenme, mutlu olma, olmama gibi duyguları şimdilerde sosyal alemde bir buton ötenizde.

Tanımadığınız bir inanı bu sosyal alemlerde tanımak da geliştirilen sisteme göre hiç de zor görünmüyor. Ağların hemen hemen hepsinde profil denen bir kısım var. Bu kısma tıkladığınızda karşınızdaki kişiye ait tüm bilgileri görebiliyorsunuz. Yaşı, mesleği, kim olduğu, nelerden hoşlandığı… şeklinde özellikleri sürüp gidiyor. Çoğu zaman insanlar bu özelliklere bakarak beğendiği profilleri değerlendiriyor ve tanımadığı bu birçok insanı arkadaş listesine ekleyebiliyor. Fakat burada şu soru akıllara geliyor: Sokakta yürürken tanımadığınız bir insanı durdurup yaşını, mesleğini ve kendisini tanımlayan birkaç cümlesini isteyip söylediklerini beğenirseniz “Arkadaş olalım o zaman” diyor musunuz? Tabiki demiyorsunuz. Çünkü muhataba aldığınız kişi bir seri katil de olabilir. Ama nedense bu seçenek sosyal platformlarda göz ardı ediliyor.

Bu durumun başta adı üstünde sosyal platform olması ve insanların eylemlerinin bir buton tıkına bağlı olması gibi birçok sebepleri var.

Sosyal mecralarda yapılan her eylemin adı üstünde sosyal mecra çerçevesinde yapıldığı gerçeği göz ardı edilen en önemli nokta. Birçok insan artık gerçek dünya ile sosyal olan dünyayı iç içe yaşıyor. Örneğin; günlük hayatta iki insan birbirleriyle artık konuşmama kararı alıyorsa sosyal medyadan da birbirlerini çıkarıyorlar.

SOSYAL MEDYA İNSANLARA NE SAĞLIYOR?

Toplumdan kendini soyutlanmış hisseden özellikle asosyal bireylere kendilerinde beğenmedikleri kusurlarını istedikleri gibi rahatlıkla gizleyebilme olanağı veriyorlar. Mesela kilolarından oldukça rahatsız bir birey düşünelim. Bu birey kilolarını gerçek hayatta hiçbir şekilde gizleyemez ancak sosyal ağlarda (sadece yüzünü göstererek, fotoğrafını katmayarak vb.) gizleyebiliyor. Bunu yaparak bir nevi sosyal medyada sosyal olunuyor. Fakat şu unutulmamalı ki sosyal dünya asla günlük hayatla tam olarak yarışamaz. Çünkü sosyal dünya bir alete bağlıdır ve elektrikler kesildiğinizde bu alet kapanır ve sosyal dünyanızdan gerçek dünyanıza geçiş yapmış olursunuz.
 

 
Toplam blog
: 2
: 215
Kayıt tarihi
: 22.12.16
 
 

Bingöl Üniversitesi Medya ve İletişim ..