Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Mart '10

 
Kategori
Güncel
 

Söylemler demogojik, depremler ideolojik

Söylemler demogojik, depremler ideolojik
 

Deniz Kenarında Bir ev Yapmışam/Kerpicim tükenmiş naçar kalmışam/Bir yar için terki diyar olmuşam.


Çok sever Anadolu insanı kerpiç evleri. Üzerine türküler yazar, şiirler okur, bazen hüzünlü, bazen neşeli. Çok sever Anadolu insanı kerpiç yapıları. Mezarının üstünde bile kerpiç olsun ister. Ve dün katil kerpiçler işbaşındaydı yine. 51 insanımızı acımasızca katlettiler. Devletimiz deprem yerindeydi ama kerpiçler toz olmuşlardı. Devlet yara sarmaya gitmişti Elazığ'a, Kerpiç yara açmaya. Devlet bunun altından kalkacak güce sahipti, kerpiç altına aldığını güç duruma düşürecek güce. Devlet sahip çıkmıştı milletine, kerpiç sahipsiz bırakmıştı milleti. Devlet acıları örtecekti şefkati ile, kerpiç cesetlerimizi örtüyordu sertliği ile. Devlet kerpice soracaktı bunun hesabını, kerpiç ise hesaplıyordu bir sonraki katliamının bilançosunu. Suçlu bulundu. Kerpiç ayağa kalk. Şikayetçi senden bu halk. Sende ne namus kalmış ne ahlak. Yaşattığın acılara bak. Tatbikat değil, hakikat bu ahmak. Katil sensin gereği yapılacak.Ayağa kalk.

Koskoca devlet kerpiç suçlu dedi ve işin içinden çıktı. Oysa depremden bir gün önce demokratikleşme çabası anlatılıyordu halka. Deprem de nerden çıktı? Yasama ve yürütme yargının kuşatması altında. Acilen anayasa değiştirilmeli. Halk fakirlik ve ucuz ölümün kuşatması altında. Acilen anası ağlamalı. Batıda demokrasi böyle işler, batıda hukuk şöyle işler ama unuttunuz beyler batıda bizim ülkemizdeki kadar beleş ölüm yoktur. Olsa bile istifalar basılır. Sanık sandalyesine kerpiç değil sorumsuzlar oturtulur. Bizde ise Devlet daha ilk sarsıntıda unuttu batıda işleyen demokrasiyi model alma çabasını. 6 şiddetindeki bir depremde 51 insanını koruyamamanın suçluluğuna bürünmek yerine suçlular üretti. 6 şidettindeki bir depremde bile kendi vatandaşının can ve mal güvenliğini koruyamayan bir devletin 8 şidettindeki bir depremde halka faydalı olacağına inan varsa bir adım öne çıksın lütfen. 6da koruyamadık 8de hiç beceremeyiz deyip istifa edecek kadar demokrat bir yöneticimiz varsa onu da görmek istersiz ön saflarda. Yok mu? Peki sesimi duyan var mı?

Hadi geçtik depreme engel olamadınız peki ya deprem sonrası planınız ne? Elazığda deprem mağdurlarına uygulayacağınız projenizi kamuoyu ile paylaşmak ister misiniz? Malum kış şartları sert bir coğrafyadayız. Çadır gönderdiniz okey. Peki ne kadar sürecek bu iş onu çözdünüz mü? Mağdurları karda kıyamette sokakta bırakmayı düşünmüyorsunuzdur umarım. Eğer bu sefer de mağdurları unutursanız hangi yüzle geçiş sürecinin sancılarından bahsetmeye yüz bulacaksınız merak ediyorum. Ha anladım. Nasıl olsa daha önemli bir gündem maddesi oluşturulur ve bu olayda sorguya mahal vermeden unutulur gider diyorsunuz. Haklısınız. Eminsiniz çünkü hafızamızın balığınki kadar olduğuna. Haklısınız. Biz neleri unutmadık ki? Veli GÖÇER ismini hatırlayan var mı? Sesimi duyan var mı? Haklısınız. Unuturuz. Unutturursunuz. Peki ya dün yaşanan depremde ebebeyinlerini kaybeden çocuklara yaşadıklarını nasıl unutturacaksınız? Evlatlarını 6 şiddetindeki sarsıntıda toprağa veren analara ve abbalara evlat acısını nasıl unutturtacaksınız? Karda kışta evsiz barksız kalmanın zorluklarını yaşayanlara nasıl unutturacaksınız? Gerçi unutturacağınızdan eminim. Siz neleri unutturtmadınız ki bizlere? Bu da gelir bu da geçer. Depreme de bir açılım şart. Siz onun da bir kılıfını bulursunuz. Son olarak bu ülkede çaresizlik nedir sorusunun cevabını en iyi fakirler verir. Kimse kendi yaşadığı alanı güvensiz malzemeden yapmak istemez. Ama gel gör ki fakirlik kaderimiz ne ise onu yaşamaktan kaçmayız piskolojisinde yaşatıyor bu hayatı. Yani siz istediğiniz kadar kerpici suçlayın.

 
Toplam blog
: 10
: 471
Kayıt tarihi
: 19.02.10
 
 

1977 Hatay/Serinyol doğumluyum. Okumayı beceremedim. Denedim ama sonuna kadar gidemedim. Lise mezunu..