Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Aralık '17

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

SPK Sınavı Neye Yarar?

Sanırım 2001-2002 yıllarında ilk kez finans sektöründe çalışanların hayatına girdi kısaca SPK Sınavı denilen açılımı Sermaye Piyasaları Kurulu Lisanslama Sınavı olan uygulama.

Denildi ki 1 yıl gibi bir süre sonra bu sınavı kazanıp (ki sınavı kazanmak için de tüm derslerden 100 üzerinden min. 60 puan almak, tüm derslerin ortalamasının da 70 olması gerekiyor) sertifikayı alabilenler Yatırım danışmanlığı v.s. gibi teknik görevleri yapabilecekler. Bizim anladığımız dilde, Bankalarda müşteri temsilciliği, aracı kurumlarda brokerlık, danışmanlık v.s. gibi. bu sertifikayı alamayanlar bu tip görevleri YAPAMAYACAKLAR. 

Buraya kadar herşey güzel. Konularına hakim, bilgili, belirli kriterleri taşıyan, sisteme tanımlı insanlar bu işleri yapacaklar. 

Ama gelin görünki 2017'nin son haftasında olmamıza rağmen hala bu uygulama işlemiyor. Hala bu sertifikayı alamamış binlerce personel tanımlanan görevleri yapmaya devam ediyor, hala yılda 3-4 kez sınavlar düzenleniyor, insanlar sürekli başvuru ücreti ödüyor, sınava girmek için biryerlere seyahat ediyor masraf yapıyor sınava giriyor. Bir şeyi de kabul edelim sınav soruları zor, birçoğu teknik konular, iyi çalışmazsanız, detayları kavrayamazsanız, birtakım formülleri, oranları ezberleyemezseniz başarma şansınız zor. Zaten öylede oluyor. ben neredeyse 10 yıldır her sınava giren hala bırakın 70 ortalamayı, daha 60 alıp dersleri geçemeyenler bilirim. 

Peki neden böyle?

Bence en önemli sorun, bu düzenlemenin yaklaşık 15 yıl geçmesine rağmen hala uygulanmaması. Eğer uygulanmış olsa, kurumlar sınava sokacakları personellerini daha iyi seçer, daha yakından takip eder, çalışanlar da işin ciddiyetini anlayıp daha sıkı çalışırlar ve arkadaşlarından bir adım öne geçmeye çalışırlar v.s. 

Olayın bir can alıcı noktası da var ki belki en önemli noktası bu bence. 

Bu sınavı başarabilen çalışanlar tabiki var. Şimdi düşünebilirsinizki bu insanlar ayrıcalıklı, özel kişiler. Bilgili, çalışkan, diğerlerinden farklı kişiler. Gerçekte ise bu düzenleme uygulanmadığı için sertifikası olan birçok kişi şu anda finans sektörünün dışında. Çünkü maliyet düşürmek gibi nedenlerle özellikle bankalar bu tip çalışanlarını hiç düşünmeden işten çıkarmaktalar. Yani bu sertifikanın hiçbir anlamı yok onlar için. 

Kısacası, sınav sürekli düzenlenmeye devam ediyor, neredeyse tüm bankacılar sınava sürekli sınava giriyor birçoğu yine kazanamıyor, tekrar giriyor yani döngü devam ediyor. 

Burada 3 taraf var. Çalışan, Sınavı yapan kurum, Çalışanın kurumu. 

Kazanana ve kaybedene bakarsak.

Kazananlar; Birincisi sınavı yapan kurum, çünkü sürekli sınav yapıyor, sertifikanın önemi olmadığı için çalışan önemsemiyor ve kazanamıyor, neticede sınava sürekli girmeye devam ediyor ve PARA ÖDEMEYE devam ediyor. İkincisi, çalışanın kurumu. Aslında birçok kurum sınav ücretlerini ödüyor ve bu noktandan bakıldığında neden kazanıyor diyebilirsiniz. Hemen söyleyeyim, sertifika önemsiz olunca, istediği çalışanına müşteri temsilciliği, danışmanlık v.s. yaptırabiliyor, SERTİFİKASI OLAN KIDEMLİ PERONELİNİ DE DAHA KOLAY İŞTEN ÇIKARABİLİYOR. 

Kaybeden mi? Hem sürekli sınava giren yani masraf yapan, yine de sınavı kazanamayan, kazanmış olsa bile sertifikası olsa dahi işten çıkarılabilen ÇALIŞAN.

 
Toplam blog
: 16
: 219
Kayıt tarihi
: 24.11.16
 
 

1971 yılında Bodrum'da doğdum. 1997 yılında başladığım bankacılık hayatımı 2015 ylında Şube Müdür..