Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Şubat '18

 
Kategori
Güncel
 

Su Kullanma Alışkanlığı

Su Kullanma Alışkanlığı
 

   Mevsim kış, Şubat ayının ortalarına geldik ne kar yağdı ne de yeteri kadar yağmurlar yağdı. Ülkemiz son kırk dört yılın en kurak kış mevsimini geçirmektedir. Ancak su kullanma alışkanlıklarımızda herhangi bir değişiklik yok. Sanki su zengini bir ülkeyiz gibi su kullanıyoruz. Yeteri kadar var olmayan su kaynaklarımızda sanayileşme, suyun kirlenmesi, nüfus artışı, çarpık şehirleşmeler, hava kirliliği, tarımsal atıklar ve yanlış su kullanma politikalarından dolayı hızla azalmaktadır.

   Ülkemizde son elli yılda bizlere coğrafya derslerinde adları öğretilen göllerimizden otuz altı tanesi kurumuş, on altı göl de kuruma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığı uzmanlarca söylenmektedir.

 Allah korusun kuraklık ve bilinçsiz su kullanmamız böyle giderse durum sıkıntılı hale gelecektir.

  Güney Afrika Cumhuriyeti'nin suları, sahilleri ve dağları ile ünlü en büyük kenti olan Cape Town’da kuraklık sonucunda kuruyan barajlarından,  halka verilen su miktarı günde kişi başına elli litre ile sınırlandırılmasını okuyoruz.  Sonucunda halk duş alamayıp, biraz su kaynatıp, soğuk su ile karıştırıp vücudunu silerek hayatlarını sürdürmek zorunda kaldıklarını gazete haberlerinden öğrenmekteyiz.

  Şu anda barajlarımızın çoğunda doluluk oranları % 20 civarında olduğu belirtilmekte olup, umutlarımızı nisan yağmurlarına bağlanmış bulunuyoruz. Hükümet yetkililerimiz her ne kadar gerekli tedbirleri aldık deseler de tarımda ve evlerimizde su kullanma alışkanlıklarımızı değiştirmediğimiz sürede bizleri de Cape Town'da yaşayan halkın başına gelenler bizlerinde başına gelebilir.

 Sağlık Bakanlığımızın ve Yeşilay derneğimizin tütün ve tütün mamullerinin verdiği zararları karşı yazılı ve görsel basın-yayın vasıtalarıyla yaptığı mücadele sonucunda elde ettiği başarıyı Orman ve Su İşleri Bakanlığımız ve Belediyelerimizin yapacağı etkin bilinçlendirme çalışmaları neticesinde suyu kullanma alışkanlıklarımız kesinlikle değişecektir.

Haydi, hep beraber suyu tasarruflu kullanma alışkanlığı kazanalım, kazandıralım.

Su yoksa HAYAT yok.

 

Fevzi GÜLTUNA

Şubat 2018

 
Toplam blog
: 11
: 116
Kayıt tarihi
: 07.02.18
 
 

1957 Amasya doğumlu Fevzi Gültuna, Samsun 19 Mayıs Üniversitesi Yabancı Diller mezunudur. Meslek ..