Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Temmuz '06

 
Kategori
Tarih
 

Tarihi yeniden yazın

Tarihi yeniden yazın
 

İlber Ortaylı’nın eski dönem tarih dersi kitaplarının sıkıcı bulduğunu duymuştum. Tarihi sıkıcılıktan kurtaracak bir alternatifim var. Bunlar da simülasyon (benzetim) denen, gerçek sistemleri taklit eden yazılımlar. Bu tür simülasyonlar size tarihi yeniden yazma şansını veriyor. Bunların içinde bence en gelişmiş olanı Medieval Total War isimli bir tarih simülasyonu (benzetim) .

Bu kapsamda 1087 yılında (Biz 1071 biliyoruz ama yazılımda 1087 de başlıyor.O kadar da sapma olacak artık. Böylece hangisi doğru diye araştırmaya da teşvik ediyor yazılım.) Anadolu’ya girerek başlattığım bu fetihlerimi, bilgisayar ortamındaki, son derece gerçekçi parametreler üzerine kurulu bu simülasyonda gerçekleştirdim. Mükemmel grafikleri olan bu bilgisayar yazılımında; isyanlardan, vergilendirmeye, doğal afetlerden, dini inançların toplumu etkilemesine, sınır güvenliğinden, komşularımla diplomasiye, düşman komutanlarına suikasta, deneyimsiz suikastçılarımın ve ajanlarımın yakalanmasına, kaynak bulmak ve büyüyen ordumun maliyetini karşılamak için bereketli ve yeraltı zenginlikleri yüksek olan topraklara saldırmaya, komutanların savaş kazandıkça oluşan tecrübesiyle ordusuna sağladığı morale, prens ile prensesin diplomatik evliliklerine, istihbaratçılara, rüşvet teklifine, teknolojik ve ticari gelişime, ülkeler arasındaki ittifaklara, haçlı seferlerine karşı durmaya ve cihat ilan etmeye kadar her şeyi yaşadım.

Ayrıca meydan savaşlarına girdiğim zaman, binlerce kişilik ordularımı gerçekçi coğrafi ve mevsimsel koşullarında, birbirinden farklı taktiklerle yönettim. Anadolu’nun savunmasına yeterince önem vermeyip, Ruslarla savaşırken Kıbrıs’tan topraklarıma giren batılı güçlerin işgalini püskürtmekle uğraştım.

Bu yazılımın diğer bir versiyonu olan “Rome: Total War”da ise M.S. 300’lü yıllarda doğu ve batı Roma’yı Hun Türkleri ile sallayabilirsiniz. Böylece tarihin içine girebilirsiniz. Çocuklarınıza da tarihi sevdirebilirsiniz.

 
Toplam blog
: 19
: 963
Kayıt tarihi
: 22.06.06
 
 

Endüstri mühendisi, ekonometri bilim uzmanı, kamu yönetimi lisanslı, Dünya Bankası’ndan sertifikalı ..