Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Ocak '19

 
Kategori
Kitap
 

Telif Haklarında 70 Yıl Kuralı

Bilindiği üzere yazarın ürettiğin eserler, sahibinin ölümünden sonra 70 yıl dolunca kamuya açık bir hale geliyor. Bu sayede birçok yayın evi kitapları telif ücreti ödemeden basabiliyor. Peki durum faydalı mı zararlı mı? Bu yazımda bu konuyu inceledim. 

Bu senenin telif hakkı serbest kalan yazarı Sabahattin Ali oldu, ölümünden önce değeri olmayan göz önünde bile bulunmayan eserleri öldükten uzunca bir süre sonra kıymete bindi.

Birçok ankette Kürk Mantolu Madonna bir şekilde en çok okunanların arasına girdi. Kahve ile fotoğrafları çekildi. O zamanlar ilgili eser Yapı Kredi Yayınlardından çıkıyordu.

Fakat yeni yılda birçok yayınevi tarafından yayınlanması ile birlikte tüm versiyonlarda fiyat düşüşü gerçekleşti. Bu açıdan 4.-5 tl gibi bir değer orjinal bir şekilde kitabı edinebiliyorsunuz. Peki bu yasa olmasa durum ne olurdu, sanırım kitap 12 tl civarlarında kalmaya devam ederdi.

Bu açıdan olumlu bulabiliriz. Tabi miras konuları vs. olarak nitelendirilince mirasçıları durumdan çok rahatsız sadece onun değil birçok yazarın mirasçıları öyle... Ama bu durumda ben okuyan insanların tarafına daha yakın olduğum ve ben de okuyan birisi olduğum için mantıklı buluyorum.

Ne yani sonsuza kadar miras mı olacak, tabiki hayır, teliflerin 70 yıl gibi bir süreçte serbest kalması bence mantıklı.

Önümüzdeki yıllarda Nazım Hikmet'ten tutun, Cahit Sıtkı Tarancı'ya kadar birçok yazar da serbest kalacak.

Erkan Kavas

www.erkankavas.com

 
Toplam blog
: 4
: 115
Kayıt tarihi
: 22.01.18
 
 

Eğitime aşık hayatı farklı anlayan bir insanoğlu. ..