Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Temmuz '10

 
Kategori
Eğitim
 

Tercin yapmadan önce- 1

Tercin yapmadan önce- 1
 

Sınavlar geride kalıp başarılı olduğumuzu belgelendiren sınav sonuçları geldikten sonra yeni bir dönem başlar hayatımızda: Tercih Dönemi...

Tercih Dönemi, hayatımızın dönüm noktasını oluşturan önemli aşamalardan biridir. Zor bir karar aşamasıdır. İnce eleyip, inceleyip, bol fikir alışverişi gerektiren bir dönemdir. Bu dönemde hem öğrenciye, hem ailesine, hem öğretmenlerine ve hem de çevreye büyük görevler düşmektedir.

Öğrenci, tercih yapmadan önce mutlaka ve mutlaka şu beş konuyu ince elemeli ve kararını buna göre vermelidir:

1- Kendini Tanımak

2- Ailesini Tanımak

3- Çevresini Tanımak

4- Meslekleri Tanımak

5- Üniversiteleri Tanımak...

KENDİNİ TANIMAK:

Kendini tanımak, hayatta başarı ve mutluluğun ilk ve en önemli adımıdır. Tercih dönemi, hayatımızın bundan sonraki yaşamı için karar vermemiz gereken bir evredir. İnsan, tanımadığı bilmediği bir şey veya birisi hakkında karar veremez, verse de tam isabetli bir karara imza atamaz. Tercih dönemi, karar aşaması olduğuna göre sonuçta isabet için ilk yapılması gereken iş kendimizi tanımaktır.

Tanımadığımız biri hakkında nasıl karar verebiliriz? Verdiğimiz kararın isabetinden nasıl emin olabiliriz? Başkalarının etkisinde ve yönlendirmesinde verdiğimiz kararın bize zarar mı, kar mı olacağını nasıl anlarız? Güçlü ve zayıf yönlerimizi bilmiyorsak hayatımız boyunca icra edeceğimiz mesleğin seçiminde hedefi ne kadar tutturabiliriz? Artılarımızı, eksilerimizi ve eksiklerimizi bilmiyorsak tercih ettiğimiz mesleği en ideal şekliyle nasıl icra ederiz?

Onun için tercih yapmadan önce mutlaka ve mutlaka kendimizi tanımalıyız. Kişiliğimizi, karakterimizi, kültürümüzü, kimliğimizi ve kabiliyetlerimizi incelemek durumundayız. Fiziki, psikolojik ve sosyal yönümüzü göz önüne almak durumundayız. Çünkü yapacağımız tercih bizim bu yönlerimizle bütünleşik değilse, bağdaşık olmazsa uzun süre mutlu ve başarılı bir şekilde icra edeceğimiz bir meslek tercihi yapamayız.

AİLEMİZİ TANIMAK:

Ailemizi, bizler seçmedik. Ailemiz de bizleri seçmedi. Yani kimin hangi ailenin çocuğu olacağı, kimin hangi evlada ebeveynlik yapacağı konusunda tercih hakkı verimedi. Dolayısı ile memnunuz ya da değiliz bu ortam bizim tercihimiz dışında oluşturuldu. Burada mesele neden böyle oldu sorusuna cevap arayarak boşa zaman kaybetmek değil, bu durumu nasıl en iyi hale getirebilirizin gayretine girmektir.

Hepimiz, en çaresiz ve en aciz dönemlerimizde bizim yanımızda olan ailemize çok şey borçluyuz. Belki istediğimiz gibi bir hayat hazırlayamadılar, belki arzu ettiğimiz harçlıkları vermediler, belki hedeflediğimiz kadar serbestlik tanımadımadılar, belki ilgilenmeleri gerektiği kadar ilgilenmediler, belki bizim kendi başımıza karar almamız noktasında önümüzü açmadılar...vs. Veya tam tersi bizim için pervane oldular. Yani ailemizden ya şikayetimiz çok ya da memnuniyetimiz.

Burada dikkat: Ailemizden şikayetimiz de olsa, memnuniyetimiz de olsa tercih döneminde yapmamız gereken en önemli adımlardan birisi de ailemizi tanımaktır. Ne olursa olsun verdiğimiz kararın hayat bulması aşamasında en büyük destekçimiz ailemiz olacaktır. Üniversite harçlığımızı, evimizin kirasını vs. yine ailemiz karşılayacaktır. Her şeye rağmen en büyük destekçimiz ailemiz olacaktır.

Tercih yaparken, kendimizi tanımakla beraber ailemizin sosyal ve ekonomik durumunu çok ama çok iyi tanımak yarınlarımız için en önemli aşamalardan biridir. Bir şeylerin başladıktan sonra yarım kalmaması, üniversite ortamına atıldıktan sonra farklı düşüncelerin etkisine girilmemesi, halinden ve ailesinden şikayetçi konumuna gelinmemesi, özelinde ve genelinde mutlu ve başarılı olunması için bu gereklidir.

*** DEVAM EDECEK ***
 
Toplam blog
: 20
: 754
Kayıt tarihi
: 05.07.07
 
 

Bilinç Organizasyon Reklam Pazarlama Özel Eğitim Danışmanlık San. ve Tic. Ltd. Şti.'de Yönetim Ku..