Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 
 

kevser şekercioğlu akın

http://blog.milliyet.com.tr/kevser

22 Mayıs '07

 
Kategori
Yöresel Yemekler
 

Tereyağlı mıhlama ve pratik bilgiler

Tereyağlı mıhlama ve pratik bilgiler
 

Bazen evde zeytinyağlıdan başka hiç yemek olmaz aksi gibi yemek pişirmek için de hiç hevesiniz yoktur ama evde doyurulması gereken insanlar vardır ve sizin onları boşamak gibi bir şansınızda yoktur. Yolunuzun üzerinde bir fırın ya da unlu gıdalar satan dükkan varsa öncelikle bol miktarda ekmek alın. Yapmayı düşündüğünüz her neyse ekmeği bandırıp karınlarını doyursunlar. Hatta eve sinirliymiş gibi girin ki kimse “bu evde niye yemek yok” gibi kazan kaldırma eylemine girişmeye cesaret edemesin.

4 KİŞİLİK MALZEME:

- ½ kg. Özel mıhlama peyniri (bu peyniri Trabzon otobüs şoförlerine rica ederek ya da özel Karadeniz gıda maddeleri satan dükkanlarda bulabilirsiniz)

- 3 yemek kaşığı mısır unu

- Göz kararı Tereyağı (bir avuç kadar olabilir) (gözünüzü fazla karartmayın ama çok da geri durmayın)

- Fırından yeni çıkmış taze ekmek

YAPILIŞI:
Tereyağını tavaya koyarsınız. Biraz erimeye başladıktan sonra mısır ununu ekleyerek, helva kavurur gibi kısık ateşte karıştırarak iyice kızarana kadar kavurun. Mısır unları kavrulduktan sonra kibrit kutusu kadar kesilmiş peynirleri tavanın içine yayarak serpiştirin. Üzerine, peynirlerin üzerini geçmeyecek kadar su ve tuz ilave ederek kapağı kapatın. Unların suyu çekme süresince kapağı açmayın, tahta kaşıkla karıştırarak birbirlerine kaynamaları sağlayın ve bir iki dakika daha ocakta kalsın.

Hem besleyici hem de çok lezzetli bu peynir eritmesini sıcak ekmekleriniz ve demlediğiniz çayla birlikte ve de yanına daha önceden közlediğiniz biberleri dolabınızdan çıkarıp yoğurtlayarak afiyetle yiyin ve çalışan kadının evinde bunları bulduğunuza şükredin.

MUTFAK İÇİN PRATİK BİLGİLER

- Sarımsakları sıcağa yakın suyun içine koyarak biraz bekletin. Kabukların kolayca soyulduğunu göreceksiniz. Soyduğunuz bütün sarımsakları bir kavanoza doldurarak derin dondurucuya koyun ihtiyacınız oldukça çıkarın üzerine biraz tuz serperek hemen kullanın.

- Bol miktarda maydanozları yıkayın kurutun ve ince ince kıyın. Buzdolabı poşetlerine koyarak derin dondurucuya koyun, çorba, börek, dolma yaparken hiç yorulmadan istediğiniz kadar alın kullanın.

- Kırmızı biberleri yazdan yıkayıp kurulayıp fırın tepsinizin içine yerleştirerek fırının içinde 200 derecede çevirerek közleyin. Soğuduktan sonra kabuklarını soyun, ince ince kıyın ve buzdolabı poşetlerine kişi sayınıza göre bölüştürerek yerleştirin. Yiyeceğiniz akşam dolaptan çıkararak servis tabağına alın üzerine sarımsaklı yoğurt, zeytinyağı ve pul biberle süsleyerek masanızı hem süsleyin hem de damağınızı hoşnut edin.

- Sigara böreklerini boş bir vaktinizde bol miktarda sarın. Derin dondurucuya poşetlerin içinde yerleştirin. Yemek yapmak istemediğiniz akşamlarda çay demleyip ister kızartın ister üzerine yumurta sürerek fırında pişirin ve kolaylıkların nimetlerinden faydalanın.

- Etli dolma içi hazırlarken zaten yoruluyorsunuz. İçinizi iki ölçü hazırlayıp yine bir kaba koyarak derin dondurucuya koyun. İşe gitmeden önce yukarıdan aşağıya dolabın içine koyarak akşam geldiğinizde hemen doldurun ve pişirin.

- Bayat ekmeklerinizi küçük küçük keserek fırında yüksek derecede peksimet şeklinde kızartın. Bir kavanoza veya bez bir torbaya koyarak saklayın. Çorba pişirdiğinizde kızarmış ekmekleriniz hazır olur ve böylece ekmekler çöpe atılmamış olur.

- Kuru fasulyelerin hepsini ıslatıp pişirilecek şekilde kaynatıp süzün. Soğuduktan sonra ailenizin ölçüsüne göre poşetlere bölerek derin dondurucuda saklayın. Pişirmek istediğinizde hemen çıkarıp düdüklüde ya da güveçte pişirin. (Ben size daha sonra güveçte kuru fasulye pişirimini anlatırım)

- Yemeğe misafiriniz geleceği zaman önce masanızı hazırlayın. Masanın civarının temizlenmiş olması şarttır. “Saçmalama” diye düşünmeyin bir kere deneyin ne demek istediğimi anlayacaksınız. Bir gece önceden çorbanızı, zeytinyağlınızı ve kızartmalarınızı hazırlayın ki ertesi gün çok yorularak misafir çağırdığınıza pişman olmayın. O gün sıcak yemeği ve pilav ve/veya makarnanızı ve salatanızı çabucak hazırlayarak süslenmenize bakın. Güzel bir sofranın hazırlanması kadar sofrayı hazırlayanın da görüntüsü çok önemlidir. (Not: Bu kadar yemek hazırlarken canınız çıkacağı için yorgun görünmeniz doğaldır onun için göz içlerinize beyaz göz kalemi sürün makyajınızı öyle tamamlayın)

Bazen önceden hazırlanmış küçücük kolaylıklar bizleri büyük sıkıntılardan ve yorulmalardan kurtarır. Akşam işten gelip sofraya güzel yemekler çıkarmak her zaman da sanıldığı kadar zor değildir. Yeter ki keyfimiz ve sağlığımız yerinde olsun. Elbette içimizden gelmiyorsa ve çok yorgunsak doğurduklarımızı bile boşayabilme ihtimalini düşüneceğiz. Biz de insanız. Eski işyerimde arkadaşım Emine’nin söylediği gibi “Hayat minibüsünü durdurun artık inmek istiyorum çünkü çok yorgunum” dediğinde ne demek istediğini öyle net anlıyorum ki.

Bazen düşünüyorum Zeyna dövüşürken bizim kadar yorulmuş muydu acaba? Sağlıklı, damak zevki ve görüntü güzelliği tam yemekleri hevesle ve zevkle pişirip huzurla yemenizi diliyorum arkadaşlar.

 
Toplam blog
: 374
: 869
Kayıt tarihi
: 15.01.07
 
 

1965 Akçakoca doğumluyum. Evli ve dört kız annesiyim, küçük bir kızın  anneannesiyim. A.Ü. Halkla..