Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Mayıs '20

 
Kategori
Teknik Bilgiler
 

Tünel Görüşü ve Hız Körlüğü

Tünel görüşü, aracın hızına bağlı olarak yol ve yolun etrafındaki diğer nesneleri, kişileri ve araçları net bir şekilde algılayamama durumudur. Yaş, tecrübe ve benzer sürücü faktörüyle ilişkili olmayıp hız ne kadar artarsa görüş açısı o kadar daralır.
 
 
 
Örneğin yol kenarında yola adımını atmakta olan bir yaya, tali yoldan anayola (önümüze) çıkacak bir araba hızımız yüksek olduğu ve tünel görüşüne sahip olduğumuz durumlarda bizim için görünmez hale gelir ve dolayısıyla tepki vereceğimiz zaman bile oldukça geç kalmış oluruz.
 
 
 
Hız Körlüğü
Tünel görüşü ve hız körlüğü birbirleriyle karıştırılan durumlardır. Hız körlüğü, sürücünün özellikle uzun ve yüksek sürate el verişli yollarda gerçekleşen bir hadisedir. Sürücü uzun süre yüksek süratlerde seyir ettikçe hızını kontrol edemez, daha da hızlanır. Bir aşamadan sonra diğer sürücüler aslında normal süratlerde seyir etse dahi çok yavaş gidiyorlar izlenimi yaratır ve sürücü kendi hızının farkına varmaz. Özellikle kavşaklarda, yol ayrımlarında ve dinlenme tesisi giriş-çıkışlarında bu sorun çokça yaşanmaktadır.
 
Hız körlüğü sürücülerin aracın hızını olduğu şekliyle hissedemeyip daha düşük süratlerde seyir ettiğini düşünmesidir.
 
Yapılan araştırmalarda hız körlüğüne maruz kalan sürücülerin hızlarını bulunduğu süratlerin yaklaşık 30 km altı hızlarda algıladıkları gözlemlenmiştir.
 
Hızını olduğundan daha düşük hisseden sürücüler araçlarının durma mesafelerini de doğru hesaplayamaz, virajlara ve kavşaklara hızlı girer. Tüm bunlar araçtaki yolcular, sürücüler ve çevredeki her canlı için tehlike demektir.
 
Özellikle şehirlerarası yollardan şehir içi kısımlara girildiğinde, yaya kalabalığının fazla olduğu yerlerde büyük risk taşımaktadır.
 
 
 
Yiğit Dedeoğlu
www.yigitdedeoglu.com
____________________________________________
İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı
Hukuk & Ceza Mahkemeleri Bilirkişi
Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Der. İstanbul Temsilcisi
 
 
Toplam blog
: 7
: 72
Kayıt tarihi
: 20.04.20
 
 

Yiğit Dedeoğlu, ileri sürüş teknikleri ve yol güvenliği uzmanı. Hobi olarak başladığı otomobil sp..