Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Mart '15

 
Kategori
Haber
 

Türk Edebiyatının Bir Çınarı: Yaşar Kemal

Türk Edebiyatının Bir Çınarı: Yaşar Kemal
 

İnsan, evrende gövdesi kadar değil, yüreği kadar yer kaplar… Yaşar Kemal


Türk Edebiyatına çok sayıda yapıtlar bırakan Yaşar Kemal, dün saat 16.46 itibariyle okurlarını bu dünyada yalnız bıraktı. Yaşlı Çınar 45 gündür Karaciğer, kalp ve damarlarındaki rahatsızlık sonucu çoklu organ yetersizliği sebebiyle İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesinde tedavi görüyordu. Yaşar Kemal’in ölümü, aynı düşünceyi paylaşan veya paylaşmayan çok sayıda okuru üzüntüye boğmuştur. Türkiye’de birileri tarafından ötekileştirme oyunları oynanırken eserleriyle birlik olun, kimseyi aşağılamayın mesajlarını vermiştir. Okurları onu çok iyi tanır. İnsan haklarını, şiddeti, kamplaşmayı nasıl eleştirdiğini eserlerinde karşılaşmışızdır. Zulmün karşısında, mazlumun yanındadır.

Çok iyi hatırlıyorum. Yaşar Kemal’e 2014 yılında Okan Üniversitesi tarafından fahri doktora ödülü verilecekti. Yalnız Büyük Çınar sağlık sorunlarını sebep göstererek davete katılamamış, bir mesaj göndermişti. Bu mesaj okurlarına ve sevdiklerine vasiyet anlamı taşıyan nitelikteydi. Mesajında şöyle diyordu Yaşlı Çınar: “  Bir, benim kitaplarımı okuyan katil olmasın, savaş düşmanı olsun. İki, insanın insanı sömürmesine karşı çıksın. Kimse kimseyi aşağılayamasın. Kimse kimseyi asimile edemesin. İnsanları asimile etmeye can atan devletlere, hükümetlere olanak verilmesin. Benim kitaplarımı okuyanlar bilsinler ki, bir kültürü yok edenlerin kendi kültürleri, insanlıkları ellerinden uçmuş gitmiştir. Benim kitaplarımı okuyanlar yoksullarla birlik olsunlar, yoksulluk bütün insanlığın utancıdır. Benim kitaplarımı okuyanlar cümle kötülüklerden arınsınlar.”

İnce Memedserisinde kendinden mal ve makam bakımından düşük kişilere zulmetmeyeceksin derkenKarıncanın Su İçtiği, Lozan Antlaşması’nın ardından Türkiye ve Yunanistan arasında gerçekleşen mübadeleyi anlatıyor. Savaştan dönmeyen yakınlarını bekleyen kadınların, yurduna dönmeyi bekleyen sürgünlerin, denizi bekleyen balıkçıların, aşkı bekleyen yüreklerin sonsuz bir sabırla hayata duydukları inanç, adanın doğasına, insanlarına duyulan sevgiyle aydınlanır.Ağrı Dağı Efsanesi ile aşkın sınırlarının zorlanması gerektiğini ve kültürümüze sıkıca bağlanmamız gerektiğini,Çakırcalı Efe’deise;

İzmir’in kavakları
Dökülür yaprakları
Bize de derler çakıcı
Yıkarız konakları

Türküsünü dilimize kazandırmış ve ağaların zulümleri karşısında alevlenen bir yiğidi onların başına bela etmiştir.  Alageyik’te ise senin doğru olman herkesi doğru yapmayacaktır ifadesini karşılayan yine Anadolu’da zulüm yapan ağa ve yandaşlarına karşı koyan bir yiğidin aşkını anlatmıştır.

Türk Edebiyatımızın Yaşlı Çınar’ına Allah’tan rahmet diliyor, yazdıklarıyla uzun seneler milletimize yol göstermesini temenni ediyorum.

http://www.kamusosyal.com/kose-yazisi/122/turk-edebiyatinda-bir-cinar-yasar-kemal.html

 
Toplam blog
: 6
: 94
Kayıt tarihi
: 30.01.15
 
 

Türkçe Öğretmeniyim.Yazmaya karşı aşırı bir ilgim var.İnsanlara düşüncelerimle seslenmek istiyoru..