Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Mayıs '07

     
    Kategori
    Sanat Tarihi
     

    Türk kültürü ve elçileri

    Türk kültürü ve elçileri
     

    Richmond Üniversitesi’ne öğretim görevlisi olarak davet edildiğim süre zarfında ‘Türk Kültürü ve Sanatı’, vermem istenen derslerden biri oldu. Tamamının yabancı öğrencilerden oluştuğu bir sınıfta, Türk Kültürü üzerine bir ders işlemek, bir yılın sonunda, umulmadık bir çok gözlemi beraberinde getirdi. Kimi öğrenci Türkiye’nin haritada yerini bilmezken, kimileri ise farklı önyargılar ile derse geldiler, bilgilerinin doğruluğunu test ettiler. Dönem sonunda, bir çoğu Türkiye’nin kültürel zenginliklerinden etkilenmiş, konuyla ilgili daha çok araştırma yapmak hevesi ile yaz tatiline çıktı.

    Bir yılın sonunda benim aklımda iki soru belirdi:

    1-Türk Kültürü’nü ne zaman tam olarak uluslararası bir boyutta tanıtabileceğiz?
    2-Ülkemizdeki öğrenciler Türk Kültürü’nü ne derece biliyorlar ve tanıtmakta nasıl bir rol oynuyorlar?

    21. yüzyılda bulunduğu çok özel konum, Türkiye’yi belki hiç olmadığı kadar önemli bir düğüm noktası haline getirmekte. Süphesiz, bu konumu bir zenginlik olarak kullanabilmek, ancak kültürel ve bilimsel açıdan donanımlı, eğitimli kişiler yetiştirebildiğimiz, kendimizi yenileyebildiğimiz ölçüde mümkün olacak.

    Global dünyada artık sadece kendi öğrencilerimizi eğitmek değil, yurtdışındaki kitlelere, misafir öğrencilerimize de kendimizi doğru tanıtabilmek bir görev halini almakta. Bu amaç ile yaratıcı ve çağa uygun aktiviteler organize etmek, yayınlar yapmak, sergiler açmak, bilgisayar oyunları tasarlamak gerekmekte.

    Kültür ve sanat, yabancı ülkelerle ve altyapısı farklı kişilerle paylaşacağımız en evrensel paydamız, en koşulsuz dil. Örneğin Japon Başbakanı Koizumi, Türkiye gezisinde Türk çocukları ile origami yapmıştı. Bu çok basit gibi gözüken aktivite, bir çok Türk çocuğunun Japonya’yi bu eğlenceli ve geleneksel oyun ile hatırlamasına sebep olmuştur.

    Biz yabancılarla girdiğimiz iletişimleri, hangi kültürel oyunumuz ile zenginleştirmekteyiz? Kendi çocuklarımıza, kültürümüzle ilgili hangi aktiviteleri öğretiyoruz?

    Türk Kültürü’nün tanıtımını yapabilmeyi, yurtdışına gitgide daha fazla çıkmakta olan kendi ögrencilerimiz bir amaç haline getirmelidir. Bu bağlamda okunabilecek sayısız kitap olsa da, şüphesiz üniversitelerde sunulacak konuyla ilgili dersler, aktiviteler de öğrenciler için bir kaynak olacaktır. Hatta öğretmenleri ve ilgili kisileri de konuyla ilgili donatacak kurslar, günlük, dönemlik eğitim paketleri hazırlamak gerekir.

    Türk Kültürü, artık kendi kampüslerimizin ötesinde yurtdışında da büyük bir ilgi alanıdır. Öğrencilerimiz kimi zaman kendi branş konularına eğilmekten kendi kültürlerinden neredeyse yalıtılmış bir şekilde mezun olabilmektedirler. Oysa, bir mühendislik öğrencisi, bir sosyoloji öğrencisi yurtdışına çıktığı anda, kaçınılmaz bir kültür elçisidir. Yetkin öğrencilerimiz, Türkiye’yi temsil eden yegane kişi olarak bir çok ortamda bulunmaktadırlar. Hangi aktiviteler ile Türkiye’yi tanıtmaktadırlar?

    Yurtdışındaki bir Japon Evi’nde bir kimono giyme töreni bile vesile edilerek, kültürel bir etkileşim yaratılmaktadır. Aynı şekilde, bir Türk folklorik kıyafetinin giyme töreni neden olmasın? Türkiye’de kaç üniversitede bu ders, seçmeli olarak verilmektedir? Yurtdışından gelen değisim oğrencilerine, Türk Kültürü’nü tanıtıcı hangi dersler önerilmektedir? Bu derslere her yıl yenileri eklenmekte midir?

    Türkiye'de yeni kurulan bir çok üniversite, Türk Kültürü’nün tanıtımına daha çok eğilmelidir. Yeni açılacak dersler ile, sadece sanat yada sanat tarihi bolümü öğrencileri değil, tüm üniversite öğrencileri kendilerini bu konuda geliştirebilirler. Sanat bölümlerinin, kültür elçileri yetiştirmede okullara katmakta olduğu, baska hiç bir bölümün veremeyeceği bir değerdir.

    Kültürsüz bir ulus, bir kampüs, bir birey düşünülemez.

     
    Toplam blog
    : 1
    : 1136
    Kayıt tarihi
    : 15.05.07
     
     

    Ilgim Veryeri - Alaca, Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakultesi'nden mezun oldu. Kalifornia..