Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Aralık '10

 
Kategori
Teknoloji
 

Türkiye'de Sanayi Devrimi

Türkiye'de Sanayi Devrimi
 

Gelisen Turkiye


Hızla gelişmekte, batı ile olan açığı yakalamak için ilerlemekte olan Türkiye’de aşılması gereken en büyük engel sanayi devrimini zihinlerde yaşamaktır. Ne zaman ki bu noktaya gelinir, o zaman Türkiye, Turgut Ozal’ in hayel ettigi gibi dünyanin ilk 10 ülkesi arasında yerini alır. 

Sanayi devrimini bir çok ülke 1940 da yaşadı. Savaş nedeniyle bir çok ihtiyacını kendi karşılamayı oğrenen devletler, savaş sonrası bu devrimler sayesinde diğer ülkeleri ekonomik açıdan kendilerine bağlamakta zorluk çekmediler. Örneğin Japonya 1940 yıllarda kendi uçağını, uçak motorunu, uçak gemisini ve bunun gibi her ihtiyacını yapabiliyordu. 70 yıl sonra bugün Turkiye’nin hala kendi yapabildigi bir motoru yoktur. Yerli araba üretir ancak motorunu dışarıdan satın alır. 

Sanayi devrimini yakalamak için yapılmasi gereken en büyük şey, bu devrimi zihinlerde yasamaliyiz. Eger bir helikopter lazimsa, kataloglari acip hangi ulkeden satin alabilecegimizi dusunmektense oturup kendi dizaynizmizi gelistirmeliyiz. Sanayi devrimini asan her ulke de boyle yapti. Denizalti gerekliyse, once oturup planini cizip prototipini denemek gerek. Ilk deneme hatta ikinci deneme basarisiz olsun, onemli degil ama 5. veya 6. jenerasyon dizayni artik yurtdisina satar hala gelebiliriz. Oz elestiriye bu noktada gerek yok cunku her ulke bu patikayi izledi. Teknoloji uretimi sabir ve destek ister. Sanayi devrimini kafalarda asmak icin her ihtiyaci oncelikle kendimizin karsilamamiz gerektigini anlamaliyiz. Oturup cizimlere basladiktan sonra gerekli bilgi birikinine ulasiriz. Bir anda onlarca devletin onune gecmis oluruz zaten. Yeter ki ihtiyaci disaridan satin alma aliskanligini ebediyen birakalim. 

Sanayi devrimi icin gerekli altyapi olusturulmali. Bu ise bir “teknoji-uretim-kampusu” kurularak saglanabilir. Temel ihtiyac olarak dizayn ve cizim icin muhendisler, torna ve atelye operatorleri, test muhendisleri ve kullanim operatorleri gerekmektedir. Gerekli uretim makinalari olan torna, test, olcum cihazlarini ilk etapta satin alinarak karsilanmasinda hic bir sakinca yoktur. Teknoloji uretimi gelistikce, test ve olcum aletlerini de yine kendimiz gelistirmek zorunda kalacagiz cunku kendi teknolojimize uygun olcum cihazlarini yurt disinda bulamayacagiz. 

Unutmayalim ki, 1940 teknolojisi ile bilgisayarsiz ve otomasyonsuz bir ortamda gemiler, ucaklar, radarlar ve araclar uretildi. 70 yil sonra bunlari Turkiye’nin yapamiyor olmasi sadece zihinlerdeki dusunce yanlisligindan kaynaklanmaktadir. Ilk Turk motorunu, ucagini, helikopterini, ev aletlerini, kisacasi herseyi kendimiz yapabilir hale gelmek icin sadece yurt disindan alma aliskanligimizi bitirmemiz gerek. Oturup bir dizayn yaptiktan sonra uretim elbette onu takip edecektir. 

Tolga Erguder 

 
Toplam blog
: 2
: 27902
Kayıt tarihi
: 15.12.10
 
 

University of Massachusetts ve Boğaziçi Üniversitesi mezunuyum. Yurt dışında ikamet etmekteyim ve mü..